Arjantin’de Dario Santillan Halk Cephesi üyesi ve Arjantin Ulusal Alternatif Medya Ağı’nda gazeteci olan Lucrecia Fernández, Ulusal Yerli Meksikalılar Kongresi’ni ve CNI ile EZLN’nin son ortak deklerasyonunu değerlendirdi.

Ulusal Yerli Meksikalılar Kongresi (CNI) “zaman saldırı zamanı, saldırıya geçme zamanı” kararını verdi ve 2018 başkanlık seçimlerine bir yerli kadın aday ile katılacağını ilan etti. Zapatista Ulusal Kurtuluş Ordusu’nun (EZLN) bileşenlerinden olan CNI, artık sürekli bir kongre olduğunu ilan ederek “Onların merkezlerinde kendi topraklarımızı yeniden kuralım!” çağrısında bulundu.

 9-14 Ekim tarihleri arasında Cideci-Unitierra’da toplanan Ulusal Yerli Kongresi’nde çeşitli Meksikalı yerli topluluklarına dönük saldırılara, istismarlara ve ihlallere dönük 27 şikayet kayıtlara geçirildi. CNI ve EZLN, yaptıkları ortak açıklamada, “Zaman onurlu ayaklanma, herkesi kapsayan yeni bir ulus yaratma, aşağıdan iktidarı ve anti-kapitalist solu güçlendirme ve çok-renkli Meksika halkına verdikleri acının bedelini ödetme zamanı geldi” sözlerini sarf etti.

Ulusal Yerli Kongresi’nin 20. yıldönümünü ve Meksika kökenli halkların, ulusların ve kabilelerin güçlü direnişini kutlamak üzere Aymara, Catalán, Mam, Nasa, Quiché ve Tacaná topluluklarının yanı sıra Amuzgo, Binni-zaá, Chinanteco, Chol, Chontal de Oaxaca, Coca, Náyeri, Cuicateco, Kumiai, Lacandón, Matlazinca, Maya, Mayo, Mazahua, Mazateco, Mixe, Mixteco, Nahua, Ñahñu, Ñathô, Popoluca, Purépecha, Rarámuri, Tlapaneco, Tojolabal, Totonaco, Triqui, Tzeltal, Tsotsil, Wixárika, Yaqui, Zoque ve Chontal de Tabasco topluluklarından temsilciler bir araya geldiler.

CNI ve EZLN’nin ortak açıklamasında “Güçlülerin hedefi bizim imhasına ve ölümüne asla izin vermeyeceğimiz yeryüzünün çocukları ve tohumları olarak, kendisini yok edene kadar durmak bilmeyen kapitalist ihtiras çıkarına bir savaş başlattığından bu yana 524 yıldır bitmek bilmeyen gasbın ve baskının yoğunlaştığının bir kez daha farkına varıyoruz. Yaşamı inşa etmek adına sürdürmek zorunda olduğumuz direniş, bugün artık söz, bilgi ve anlaşma haline gelmiştir” denmekte.

Yine açıklamada “Kalıcı bir meclis oluşturduğumuzu ve sözleri 2018 yılında bu ülkenin başkanının seçileceği seçim sürecinde Ulusal yerli Kongresi ve Zapatista Ulusal Kurtuluş Ordusu adına bağımsız bir aday olarak yarışacak bir CNI delegesi olan bir yerli kadın tarafından hayata geçirilecek olan bir yerli hükümet konseyini ortaya koymak üzere her bir coğrafyamıza, bölgemize ve idari birimimize danışacağımızı ilan ediyoruz” açıklaması yer almakta.

Nihayet CNI ve EZLN, mücadelelerinin iktidar için değil, “Her bir insanın, her bir ailenin, her bir grubun, her bir topluluğun ve her bir mahallenin yaşamını savunmak için” yerli halklara ve sivil topluma kapitalist yıkımı durdurma, mücadeleyi, isyanı güçlendirme ve “aşağıdan, bizim olduğumuz yerden barışı ve adaleti inşa etme” çağrısında bulunmak için olduğunu ilan etti.

Bu ilan, 22 yıllık tarihlerinde Zapatistaların resmi makamlara dönük ilk girişimi olma özelliği taşıyor. Zapatistalar şu ana kadar hiçbir seçime katılmamışlar ve hiçbir şekilde herhangi bir aday çıkarmamışlardı; yine, seçim yolsuzluklarını ve siyasi partilerin kendi içlerindeki yolsuzlukları da sürekli kınamışlardı.

Bizzat Sub Kumandan Marcos, son seçimlerde hem şimdiki başkan Enrique Peña Nieto hem de onun solda görünen rakibi Andres Manuel Lopez Obrador hakkında çarpıcı açıklamalarda bulunmuştu.

Zapatistalar bugüne kadar hiç boykot çağrısı yapmadılarsa da, ülkenin başındaki en büyük belanın parti sistemi olduğunu defalarca açıklamışlardı. Bugün ise devletin şiddetin, yolsuzluğun ve cinayetlerin baş faili olduğu Meksika’da ortaya çıkan bu yeni sürece hem eşlik etmek hem de bu süreci analiz etmek gerekiyor.

(Kaynak: Sendika.Org)