İnsan Hakları İzleme Örgütü (Human Rights Watch), güvenlik güçleri ve protestocular arasındaki çatışmalarda en az 24 kişinin öldüğünü; çok sayıda kişinin de yaralandığını bildiriyor.
Libya'da yönetim aleyhtarı görüşlere çok ender olarak fırsat tanındığı için, bu haftaki gösteriler bir ilk niteliğinde.
İlgili HaberlerLibya'da göstericiler 'öfke günü'ne hazırlanıyorLibya'da hükümet karşıtı gösteride çatışma'İngiltere, Lockerbie bombacısı için elinden geleni yaptı'Devamı için tıklayın
İlgili KonularOrta DoğuLibya'daki gelişmeleri aktaran görgü tanıkları, doğudaki Bingazi kentinde binlerce kişinin sokaklara çıktığını; el-Beyda kentinde de eylemcilerin kamplar kurduğunu belirtiyorlar.
BBC'nin Kahire muhabiri Jon Leyne, beş kentte çatışmaya dönüşen gösteriler yaşandığını; ancak geniş çaplı gösterilerin başkent Trablusgarp'a ulaşmadığını kaydediyor.
BBC Muhabiri, Libya kentlerindeki çatışmalara ilişkin haberlerin, hükümetin aşırı sert bir tepki gösterdiğine, ateş açtığına ve hastanelere malzeme sevkiyatını bile önlediğine işaret ettiğini belirtiyor.
Olaylarda ölenlerin bazılarının cenazeleri bugün Bingazi ve el-Beyda kentlerinde kaldırılacak. Cenaze törenlerinin yeni gösterilere yol açabileceği kaydediliyor.
Dün Libya'daki muhalif gruplarca ilan edilen 'öfke günü'nde, başkent Trablusgarp'ta, daha çok yönetim yanlısı gösteriler yapıldığı haberleri geldi.
Tunus ve Mısır'da yaşananlardan ilham alan Libyalı muhalifler, facebook ve twitter gibi sosyal paylaşım sitelerinde gösteri çağrısında bulunmuştu.
Ancak Trablusgarp'ta muhaliflerin değil, Libya lideri Muammer Kaddafi'ye destek veren yüzlerce kişi toplandı.
İnsan Hakları İzleme Örgütü, hükümet karşıtı gösterilere hazırlanan 14 eylemci ve yazarın gözaltına alındığını duyurdu.
Libya basını, el-Beyda kentine takviye askeri güçlerin gönderildiğini yazdı.
Görgü tanıkları, protestoları hükümeti eleştiren Fethi Terbil adlı bir avukatın gözaltına alınmasının tetiklediğini söyledi.
Fethi Terbil'in daha sonra serbest bırakıldığı; ancak gösterilerin sürdüğü belirtiliyor.
Terbil, Trablusgarp'ın Ebu Slim Cezaevi'nde 1996'da güvenlik güçlerince katledildikleri iddia edilen mahkumların yakınlarını temsil ediyor.
Arap dünyasının en uzun süredir iktidarda kalan lideri olan Albay Muammer Kaddafi 1969'daki bir darbeyle işbaşına gelmişti.
Kaddafi ülkesinin halk komiteleri tarafından yönetildiği konusunda ısrar ediyor. Ancak gözlemciler Libya'nın demir yumrukla yönetilen bir polis devleti olduğu görüşünde.
Orta Doğu bölgesi son aylarda işsizlikten, zorlaşan yaşam koşullarından, yolsuzluklardan ve baskıcı rejimlerden şikayetçi halkların protesto gösterilerine sahne oluyor.
Gösteriler sonrası geçen ay Tunus Cumhurbaşkanı Zeynel Abidin Bin Ali devrilmiş ve ülkeden kaçmış; geçen hafta da Mısır Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek istifa etmişti.
Son dönemde Yemen, Bahreyn ve İran'da da hükümet karşıtı gösteriler arttı./BBC