Suriye ordusu ve müttefikleri, uzun süredir beklenen Selma operasyonunu başlattı.


Bir süredir Selma beldesinin batısında ve güneyinde cihatçılara karşı ilerleme kaydeden ordu, güneydeki Kefr Dilbe ve Ketf el-Ğaddar yönünden bölgeye saldırıyordu.

Bugün, resmi olarak, El Kaide'nin Suriye kolu Nusra Cephesi'nin kontrolünde bulunan beldeye füze ve top atışları ile operasyon başladı. Operasyon, ordunun Kürt Dağları'nda ele geçirdiği Kadin'in kuzeyinde, Selma'nın batısında başladı.

Rusya'ya bağlı savaş uçakları da orduya destek veriyor. Ordu operasyonuna ulusal savunma kuvvetleri (NDF) ve Suriye Sosyal Milliyetçi Partisi (SSNP) de katılıyor.

Özgür Suriye Ordusu'nun (ÖSO) 2012 yılında ele geçirdiği Selma beldesindeki sivil nüfus büyük oranda ayrıldı. Kenti 2014'e kadar Nusra ve IŞİD birlikte kontrol ediyordu. Ancak IŞİD 2014'te Lazkiye'den çekildi.

Selma, stratejik Halep-Lazkiye otoyolunun (M4) hemen güneyinde, dağlık bir bölgede yer alıyor. Savaştan önce nüfusu büyük oranda Sünniydi.

Selma kurtarıldığı takdirde cihatçıların Lazkiye'deki son kalesi düşecek. Gab Düzlükleri'nin batı yakası büyük oranda güvence altına alınacak ve İdlib'e yönelik operasyonlar kolaylaşacak. İlaveten, Türkiye sınırını kontrol altına almak da kolaylaşacak. (soL)