(ANF) Kolombiya’nın doğusunda pusuya düşürülen askerlerden en az 17’sinin öldürüldüğü bildirildi. Askerlerin Kolombiya Devrimci Silahlı Güçleri (FARC) mi yoksa Ulusal Kurtuluş Ordusu (ELN) gerillaları tarafından pusuya düşürüldüğü henüz bilinmiyor. Venezüella sınırına yakın söz konusu bölgede her iki gerilla örgütüne ait güçler bulunuyor. Ülkenin güneyinde meydana gelen bir başka çatışmada ise 4 asker ölürken, yaşamını yitiren FARC gerillaları konusunda bilgi edinilemedi.

Bogota hükümeti ile FARC 50 yıllık savaşa son vermek için Kasım ayından bu yana Küba’da barış müzakerelerinde bulunuyor. Bogota hükümeti, barış müzakereleri ile FARC’ın tek taraflı ateşkesine rağmen operasyonlarına son vermedi. FARC ise ateşkese bağlı kalacaklarını ancak, savunma amaçlı mücadeleyi sürdürmekten geri durmayacakları belirterek yer yer operasyonların yapıldığı bölgelerde çatışmaya girmişti. 

Cumartesi günkü pusu ve çatışma El Mordisco olarak bilinen Arauca’nın kırsal bölgesinde meydana geldi. Pusuya düşürülen en az 17 asker öldürülürken, birkaç gerillanın yaralanarak esir alındığı ileri sürüldü.

FARC Cumartesi günü esir almış oldukları eski bir ABD’li askeri barış görüşmelerine bağlılıklarının iyi niyet gösterisi olarak serbest bırakmaya hazır olduklarını açıklamıştı. Açıklamada, 20 Temmuz günü El Retorno’da esir alınan eski askerin Kevin Scott Sutay olduğu belirtildi. ABD söz konusu askerin askeri operasyon için bölgede olduğu yönündeki iddiaları yalanlayarak, turist olarak bölgede bulunduğu ve ‘Kolombiya iç çatışmasıyla ilgisinin olmadığını’ öne sürdü.

Son yıllarda iç ihanet ile ağır operasyonlar karşısında darbe alan FARC’ın hali hazırda 10 bini aşkın gerilla gücü bulunuyor.

Kolombiya hükümeti ile barış görüşmelerini sürdüren FARC’ın baş müzakerecisi Ivan Marquez, Pazartesi günü RCN televizyonunu yaptığı açıklamada, 50 yıllık savaşın sonlanmaya yakın olduğunu belirterek, Kasım ayına kadar anlaşma sağlanmasının mümkün olduğunu söylemişti. Bununla beraber barışın tesisi için zamana ihtiyaç olduğunu kaydeden Marquez, “Kötü bir barış anlaşması savaştan beterdir" dedi.

Küba’da 6 başlık altında yürütülen müzakerelerde şimdiye kadar toprak reformu konusunda anlaşmaya varılırken, siyasi katılım, silahsızlanma, uyuşturucular, kurbanların hakları ve barış anlaşmasının uygulanması konularındaysa müzakereler devam ediyor. Müzakere sürecinde askeri operasyonları durdurmaya yanaşmayarak, birçok kez çatışmalara neden olan hükümet, Kasım ayına kadar anlaşmanın sağlanmasını istiyor. 

Kolombiya’da 1960’lı yıllarda devlet ve toprak ağalarının köylülerin topraklarına el koymasına karşı FARC silahlı mücadeleye başladı. 50 yıldan fazladır süren çatışmalarda 600 bine aşkın insan yaşamını yitirdi, 3 milyondan fazla kişi ise yerlerinden edindi.

ELN SİLAH BIRAKMIŞTI

FARC ile hükümet arasında geçtğimiz yılın Kasım ayından beri barış görüşmeleri sürüyor. Geçtiğimiz hafta, FARC’ın baş müzakerecisi, barış müjdesi vermiş; yakında çatışmaların sona ereceğini açıklamıştı.

Diğer sol örgüt ELN ise Kolombiya hükümetiyle barış görüşmelerine başlamak için iyi niyet göstergesi olarak örgütün 30 kişilik daimi timi, Kolombiya Devlet Başkanı Juan Manuel Santos’un da katıldığı bir törenle silah bırakmıştı.