Kolombiya hükümeti ve FARC arasında barışın sağlanmasına giden yolda en pürüzlü madde olarak beliren ve Küba’daki görüşmelerde öne çıkan gerillaların politik yetkisi konunda uzlaşma sağlandı.

Kolombiya hükümeti adına FARC ile görüşmeler yapan Humberto de la Calle, varılan kısmi anlaşmanın ‘yeni bir demokratik açılım’ sağladığını ve 50 yıldır devam eden çatışmaları sona erdirebileceğini belirtti. İki taraf arasındaki çatışmalarda geride kalan sürede 200 binden fazla insan öldü.

Kolombiya hükümeti gerillaların silah bırakmasını isterken, barış sağlanması halinde FARC’in siyasi parti haline gelmesi bekleniyor.

Reuters’a konuşan FARC lideri Ivan Marquez, “Siyasete katılım konusunda sağladığımız uzlaşma konusunda memnunuz. Silahların bırakılması ve Kolombiya’da gerçek bir demokrasi elde edilmesi adına doğru yoldayız” dedi.

Kolombiya Devlet Başkanı Juan Manuel Santos ise “Nihai anlaşma sürecinde olumlu gelişmeler yaşıyoruz. Siyaset ile silahlar arasındaki bağı tamamen ve ebediyen koparmak istiyoruz” ifadesini kullandı.

Santos, gelecek yıl düzenlenecej Kongre ve Devlet Başkanlığı seçimlerinin barış sürecine ara vermeyeceğini de not düştü.

FARC’a yönelik geçmişteki tavrı nedeniyle ağır eleştirilere maruz kalan merkez-sağ lideri Santos, seçimler öncesinde desteğini artıracak gibi görünürken, çatışmalarda hayatını kaybedenlerin ailelerine tazminat ödenmesi ve FARC’ın istediği arazi reformunun yapılmasına da yeşil ışık yaktı.

NE KADAR BAŞARILI OLACAĞI ŞÜPHELİ

Kolombiya ile FARC arasında girişilen en büyük barış girişiminin başarısızlığı, yeni süreç konusunda da şüpheler doğuruyor.

FARC üyelerinin bir kısmının kongreye girmeye sıcak bakmadığı düşünülürken, halkın gerillalara bakış açısı da çok olumlu değil. Öte yandan Kolombiya’nın savaştan bıkmış olması yeni sürecin olumlu sonuçlanmasında en büyük itici kuvvet olarak görülüyor.

Solcu vekil Ivan Cepeda, “Barış süreci en azından bu günleri bile göremeyeceğimizi düşünenlere iyi bir cevap” ifadesini kullandı. (ntvmsnbc)