KKTC'de bazı sendikaların oluşturduğu Sendikal Platform'un hükümetin ekonomik uygulamalarına tepki olarak düzenlediği ikinci Toplumsal Varoluş Mitingi'nde olay çıktı.

İnönü Meydanı saat 11.00 itibarıyla tamamen dolarken, yürüyüşteki örgütler meydana girmekte zorlandı. İlk mitingdeki pankart tartışmasını bahane eden polis, bir benzerinin yaşanmaması için alanda geniş güvenlik önlemleri aldı. Kıbrıs bayrakları ile Başbakan Erdoğan'ı hedef alan "Kimsin be sen" ve "İşgalci TC Devleti defol" yazılı pankart taşıyan grup miting alanına sokulmadı. Polis protestoculardan bayrakları ve pankartları bırakıp miting alanına girmesini istedi. Protestocuların bunu kabul etmemesi üzerine güvenlik güçleriyle aralarında arbede yaşandı.

ANKARA DAYATMASI

Lefkoşa İnönü Meydanı'nda 28 Ocakta düzenlenen mitingin ardından ikinci kez düzenlenen "Toplumsal Varoluş Mitingi"nde yapılan konuşmalarda, KKTC hükümetinin uygulamaya koyduğu ekonomik tedbirlerin "Ankara'nın dayatması" olduğu vurgulandı ve ekonomik paketin geri çekilmesi istendi.

“TÜRKİYE'YE BAĞIMLI HALE GETİRDİNİZ”

Mitingde, KKTC Kamu-Sen Genel Başkanı Mehmet Özkardaş, Kıbrıs Türk Amme Memurları Sendikası (KTAMS) Başkanı Ahmet Kaptan, Kıbrıs Türk Orta Eğitim Öğretmenler Sendikası (KTÖS) Genel Sekreteri Şener Elcil, Kıbrıs Türk Orta Eğitim Öğretmenler Sendikası (KTOEÖS) Başkanı Adnan Eraslan konuşma yaptı.

Kıbrıslı Türklerin Kıbrıs'ta federal bir çözüm istediğini kaydeden konuşmacılar, Avrupa Birliği'ne de (AB) "Kıbrıslı Türklere verdiğiniz sözü yerine getirmeyerek, Türkiye'ye bağımlı hale getirdiniz" diye seslendiler.

"Kıbrıs Türkünün, cami ve külliye yapımları ile kültür erozyonuna uğratılmak istendiğini" de savunan konuşmacılar, buna izin verilmeyeceğini söyledi.

Mitingde taşınan bazı pankart ve dövizler ise şöyle: “AKP elini yakamızdan çek!”, "Kendi evimizin efendisi olmak istiyoruz", "AKP Türkiye değildir", "Türkiyeli kardeş, Ankara galleş", "Biz Kıbrıslı Türküz, siz kimsiniz?, "Kendi kendimizin efendisi olacağız", "Biz farklıyız be gavvolem", "Küçük Besleme", "Ne Minnet Ne Himmet", "Yes be Annem Biz Varız ve Halkız"


I LOVE YOU TAYYİP PANKARTI

Atatürk posterlerinin yanında taşınan pankatlarda Türkiye aleyhine yazılan ifadeler dikkat çekti. Göstericiler, "has...tir" pankartının açıldığı ilk mitinge tepki gösteren Başbakan Erdoğan için, kinayeli biçimde 'I Love You Tayyip' yazılı pankartlar taşıdı.

Mitingte açılan bazı pankartar şöyleydi:

* Beslenmek için değil, bağlar kopmasın diye buradayız.
* Bir verip 5 alıyorsun utanmadan besleme diyorsun.
* Ankara elini yakamızdan çek.
* Ne Türkiye'ye rehin, ne Rum'a yama.
* Bu memleket bizim, biz yöneteceğiz.
* Herkes için özgür Kıbrıs.

Mitingte bazı göstericiler ise beyaz maske taktı.

Ajanslar