13 yıl kaçtıktan sonra 2008 yılında Belgrad'da yakalanan Karaciç, aralarında soykırım, savaş ve insanlık suçlarının da olduğu 10 ayrı iddia ile eski Yugoslavya için oluşturulan savaş suçları mahkemesinin önünde.

 

Savaş suçundan tutuklu bulunan Bosnalı Sırpların eski lideri Radovan Karaciç, hakkında ileri sürülen suçlamaları reddetti.

 

Hollanda'nın Lahey kentinde eski Yugoslavya için kurulan savaş suçları mahkemesinde bugün savunmasına başlayan Karaciç, savaşı önlemeye çalıştığını ileri sürdü.

 

Savaşı önlemek için mümkün olan insani her şeyi yaptığını ve insanların çektikleri acıları hafiflettiğini iddia eden Karaciç, yaptığı iyi işlerden dolayı ödüllendirilmesi gerektiği düşüncesinde olduğunu söyledi.

 

Müslümanlara karşı olmadığını anlatan Karaciç, savaş suçlarını önlemeye çalıştığını savundu.

 

Srebrenitsa'da hayatlarını kaybedenlerle bir ilgisinin olmadığını söyleyen Karaciç, Srebrenitsa'da sivilleri korumak için emir verdiğini ileri sürdü.

 

O dönemde halkın acılarını dindirdiğini savunan Karaciç, sakin bir sesle savaşta ölenlerin sayısının medyada verilenin dörtte biri olduğunu da savundu.

 

Karaciç, zafere yakın olduğu zamanlarda Bosna Sırp ordusunu kendisinin pek çok kere durdurduğunu, barış anlaşmasına varmak için çabaladığını, insani önlemler aldığını ve uluslararası hukuka saygı gösterdiğini öne sürdü.

 

Lahey'deki mahkemeyi izleyen BBC muhabiri Anna Holligan, Bosna'dan duruşmayı izlemeye gelen birçok savaş mağdurunun ve öldürülenlerin yakınlarının, olaylardan en çok sorumlu tuttukları kişinin yargılanmasını görmeye geldiklerini aktardı

 

Muhabir, Karaciç'in her bir açıklamasının dinleyici sıralarından şaşkınlık, tiksinti ve acı nidalarıyla karşılandığını bildiriyor.

 

Karaciç'in ilk tanığı olarak Rus Albay Andrey Demurenko'yu çağırması bekleniyor.

 

Demurenko 1995 yılında Saraybosna'daki BM Barış Gücü'nün komutanıydı.

 

OTOBÜSTE YAKALANDI

67 yaşındaki Karaciç, 13 yıllık firarın ardından 2008 yılında Belgrad'da bir otobüste yakalanmıştı.

 

Karaciç'e 1995'te iki soykırım suçlaması yöneltilmiş ve 1992-1995 yılları arasında 100 binden fazla kişinin ölümüne neden olan savaşta Bosnalı Müslümanlar, Hırvatlar ve Sırp olmayan sivillere karşı çeşitli suçlar işlediği belirtilmişti.

 

Ancak bu soykırım suçlamalarından biri, Sırp kökenli olmayan yüzbinlerce kişiyi zorla evlerinden sürdüğü iddiası Haziran ayında düştü.

 

Karaciç'in halen yargılandığı suçlamalara Saraybosna kentinin kuşatma altında tutulduğu 44 ay boyunca 12 bin sivilin öldüğü topçu ve keskin nişancı saldırıları da dahil.

 

Karaciç'in ayrıca 1995 yılının Ağustos ayında Saraybosna'nın topçu ateşine tutulması hakkında sorgulanması bekleniyor.

 

Eski Bosnalı Sırp komutan Ratko Mladiç de Lahey'de yargılanıyor.

 

 

Eski Yugoslavya için kurulan savaş suçları mahkemesinde 3 yıldır yargılanan Karaciç'e mahkeme heyeti, savunma yapması için 300 saat süre vermişti. Savunma için istediği 600 saatlik isteği reddedilen Karaciç'in, 500'den fazla tanık çağıracağı belirtiliyor.

 

SOYKIRIM YAPMAKLA SUÇLANIYOR

13 yıl süren kaçak hayatının ardından 2008'de yakalanarak Lahey'e getirtilen "Sırp Kasabı" lakaplı Radovan Karaciç, 1990'lı yılların başında yaşanan Bosna Savaşı sırasında soykırım yapmak, savaş suçu ve insanlığa karşı suç işlemenin de aralarında olduğu 10 ayrı suçtan yargılanıyor.

 

Radovan Karaciç, ayrıca 8 bin kadar Müslümanın öldürülmesiyle sonuçlanan Srebrenitsa soykırımından ve 1992-1995 yılları arasında işgal altında tutulan Saraybosna'da hayatlarını kaybeden on binlerce kişinin ölümünden de sorumlu tutuluyor.

 

67 yaşındaki Karaciç, kendisi gibi savaş suçundan yargılanan Ratko Mladiç'le birlikte Lahey'deki Scheveningen hapishanesinde tutuluyor.