Taliban’ın yönetimini ele geçirdiği Afganistan’da Kabil Havaalanı bölgesinde bir patlama meydana geldi.

Pentagon Sözcüsü John Kirby de patlamayı doğrularken, "Şu anda kayıplar belirsiz. Elimizden geldiğince ek bilgiler vereceğiz" dedi.

Patlamayla ilgili ABD Başkanı Joe Biden'a brifing verildiği belirtiliyor.

Reuters'a konuşan bir ABD'li yetkili, ilk haberlere göre intihar saldırısı düzenlendiğini söyledi.

'ABD ASKERLERİ DE YARALANDI'

Yetkili, saldırıda ölenler olduğunu ancak hangi ülkelerden kaç kişinin hayatını kaybettiğinin henüz bilinmediğini belirtti. Yaralananlar arasında ABD askerlerinin de bulunduğu belirtiliyor.

TALİBAN: EN AZ 13 KİŞİ ÖLDÜ

Reuters'a konuşan bir Taliban yetkilisi aralarında çocukların da bulunduğu en az 13 kişinin saldırıda öldüğünü, havalimanının dışında bulunan çok sayıda Taliban militanının yaralandığını söyledi.

MSB: İKİ PATLAMA OLDU

Milli Savunma Bakanlığı'ndan yapılan açıklamadaysa, iki patlama meydana geldiği belirtildi. Bakanlığın Twitter hesabından, "Kabil Havaalanı dışında iki patlama olmuştur. Birliğimizde herhangi bir hasar, zayiat yoktur" bilgisi paylaşıldı.  

"TERÖR SALDIRISI UYARISI" YAPILMIŞTI

NATO müttefikleri, Kabil Havaalanında 'IŞİD saldırısı' uyarısı yapmıştı. İngiltere Dışişleri Bakanlığı'nın yayımladığı Afganistan'la ilgili yeni güvenlik uyarısında, bölgede bulunan herkese "hemen uzaklaşarak güvenli bir bölgeye geçme ve bir sonraki öneriye kadar orada bekleme" tavsiyesinde bulunulmuştu.

Afganistan uyarısında, havalimanında ve çevresinde "yüksek terör saldırısı tehdidi" olduğu ve yoldaki silahlı güçlerin yabancılara yönelik eylemlerinden dolayı "karayoluyla havalimanına gidişlerin aşırı derecede tehlikeli olduğu" duyurulmuştu.

TALİBAN "AFGANLARIN KABİL HAVALİMANI'NA GİTMESİNE İZİN VERMEYECEĞİZ" DEMİŞTİ

Kabil Havalimanı, Taliban'ın kontrolü devralmasının ardından ülkeden tahliye edilenlerin akınına uğramıştı. Ülkelerin tahliye operasyonları da havalimanından kalkan uçaklarla gerçekleşiyordu.

ABD güçlerinin tamamen çekileceği 31 Ağustos'a kadar tahliyelerin devam etmesi planlansa da, Taliban dün yaptığı açıklamada, "Artık Afganların Kabil Havalimanı'na gitmesine izin vermeyeceğiz" demişti.