İsviçre’de Şubat ayında kabul edilen ve AB üyesi ülkelerden gelen çalışanlara sınırlama getirilmesini öngören referandumun gerekleri için düğmeye basıldı. Federal Hükümet, anayasa gereği referandumun içeriğine uygun çözümler ararken, AB ile olan serbest dolaşım anlaşması da tehlikeye girebilir.

Göç ve yabancı karşıtlığıyla bilinen İsviçre Halk Partisi (SVP) tarafından ‘Kitlesel Göçe Karşı İnisiyatif’ adı altında örgütlenen referandum yüzde 50,3 oy oranıyla kabul edilmişti. Referandum, özellikle Avrupa Birliği (AB) ülkelerinden gelecek olan çalışanların belli bir kota dahilinde kabul edilmesini öngörüyordu.

Anayasa gereği referandum kararlarını en geç 3 yıl içinde hayata geçirmek zorunda olan İsviçre Hükümeti, yeni kanunlara ilişkin ilk bilgileri paylaştı. Adalet Bakanı Simonetta Sommaruga, sınır bölgelerinden gelenler, sezonluk ve ya uzun süreli göçmen çalışanlar kota uygulamasına ilişkin planların tartışıldığını açıkladı.

İSTİHDAMDA ÖNCELİK İSVİÇRELİLERE

Şubat 2017’den itibaren geçerli olacak kontenjan uygulaması en az 4 aylık çalışma müsaadeleri için öngörülüyor. Hükümetin planlarına göre, İsviçre’de istihdam alanında İsviçrelilere öncelik tanınması da yer alıyor. Federal Hükümet dışında kantonlar da kendi istihdam piyasalarını korumak amacıyla uygun gördükleri kararları alabilecekler.

Hükümetin AB’den çalışan göçüne yönelik planları bu yıl sonuna kadar parlamentonun alt ve üst kanadında tartışılarak netleştirilecek.

AB İLE KRİZ DERİNLEŞECEK

İsviçre’de AB ile yapılan serbest dolaşım ve çalışmaya ilişkin anlaşmalar gereği, AB ülkelerinden gelen kişilere herhangi bir kısıtlama yoktu. Göç karşıtı referandum sonrası İsviçre ile AB ilişkilerinde kısa süreli bir gerginlik yaşanmıştı. Ancak, hükümetin referandum maddelerini hayata geçirme zorunluluğu nedeniyle AB ile daha büyük bir kriz yaşaması bekleniyor.

Serbest dolaşım ve çalışma anlaşmalarına rağmen AB vatandaşlarına kota uygulaması da bu anlaşmaların ihlali anlamına gelecek. Kimi gözlemciler, Şubat ayındaki referanduma ilişkin kota ve kontenjan uygulamalarının kanunlaşması halinde, AB ile yapılan anlaşmalar için de referandum gerekebileceği görüşünde. Böylesi bir referandumda ise, AB ile daha önce yapılan serbest dolaşım ve çalışma anlaşmalarının kaldırılması istenebilecek.

AB sözcüsü Maja Kocijancic de yaptığı açıklamada, Avrupa vatandaşlarına kota uygulamasının ve İsviçrelilere istihdamda öncelik verilmesinin mevcut ikili anlaşmalara aykırı olduğunun altını çizmişti. Kocijancic, AB’nin mevcut ikili anlaşmaları İsviçre’nin taleplerine göre gözden geçirilmesinin gündemlerinde olmadığını da sözlerine ekledi.

AB vatandaşlarına yönelik kota ve kontenjan uygulamalarının İsviçre ile olan ekonomik ilişkilere ve ticarete de zarar vermesi bekleniyor. (BERN / ANF)