Ş. Murat Özten / Demokrat Haber İsviçre


İsviçre’de aralarında Sibel Arslan ve Haşim Sancar’ın da bulunduğu kanton ve şehir parlamentolarında milletvekili olan ya da önceki yıllarda milletvekilliği yapmış değişik partilerden Türkiye kökenli ondört politikacı ortak bir metin kaleme alarak “Türkiye’deki savaş ortamının durdurulması ve barış görüşmelerinin tekrar başlatılması“ çağrısında bulundular.

Barışın tek yolunun, görüşmelerin iki taraf arasında tekrar başlatılmasında yattığı belirtilen açıklamada son 35 yıl içinde savaşın Türkiye coğrafyasına ve Türkiye’de yaşayan halklara verdiği zarara dikkat çekildi.

Türkiye’de 40.000 insanın ölümüne ve çok daha fazla insanın yaralanmasına neden olan çatışmalarda öldürülenlerin büyük bölümünü sivil insanlar oluşturuyor. Ancak bu çatışmaların tek sonucu ölümler ve yaralanmalar değil. Çatışmaların yarattığı şiddet ortamı nedeniyle son 35 yıl içinde Türkiye’de milyonlarca insan yerlerini yurtlarını terk ederek göç etmek zorunda kaldı. Bu çatışmalara iki yıl önce Türkiye Devleti ve Kürt Hareketi arasında başlayan barış görüşmeleri nedeniyle ara verilmiş, Türkiye’de onyıllar sonra kısmı bir barış ortamı doğmuştu. Ancak “çözüm süreci“ adı altında süren bu görüşmeler Haziran ayı içinde gerçekleştirilen genel seçimlerden sonra sona ermiş, Suruç’ta yaşanan ve otuzdan fazla insanın ölümüne neden olan bombalı saldırıdan sonra çatışmalar tekrar başlamıştı.

İSVİÇRE HÜKÜMETİ’NE MÜDAHİL OLMA ÇAĞRISI

Son günlerde Türkiye’de yaşanan gelişmeleri büyük kaygıyla izlediklerini belirten politikacılar İsviçre Hükümeti’ne de barış görüşmelerinin tekrar başlatılması için müdahil olma çağrısında bulundular:

“Bizler, İsviçre’de aktif politikada yer alan ve meclislere seçilen Türkiyeli politikacılar bu gelişmeleri büyük bir kaygıyla izliyor ve çatışmanın muhatapları olan Türk hükümeti ve PKK yöneticilerine, karşılıklı saldırıların durdurulması ve barış görüşmelerinin tekrar başlatılması çağrısında bulunuyoruz. Aynı zamanda İsviçre hükümetine de çağrıda bulunarak, sorunun çözülmesinde yardımcı olmak amacı ile diplomatik ilişkilerini ve barış görüşmeleri konularındaki tecrübelerini kullanması talebinde bulunuyoruz.”

İSVİÇRE DIŞİŞLERİ BAKANI İLE GÖRÜŞTÜLER

Dün (10 Eylül 2015) öğle sonrası bu ondört politikacıyı temsilen Basel Kanton Parlamentosu milletvekillerinden Sibel Arslan (BastA!/ Yeşiller Birlik), Mustafa Atıcı (SP) ve Bern Kanton Parlamentosu milletvekili Haşim Sancar (Yeşiller) Türkiye’de gittikçe tırmanan siyasal gerilim ve buna bağlı olarak güvenlik güçleri ve hükümet yanlılarının gerek halka gerekse muhaliflere uyguladığı şiddeti konuşmak ve bu konularla ilgili hazırladıkları mektupları iletmek için İsviçre Dışişleri Bakanı Didier Burkhalter ve Türkiye’nin Bern Büyükelçisi Mehmet Tuğrul Gücük ile görüştüler. Didier Burkhalter’la yapılan görüşmeye Federal Meclis Parlamenterleri ve Kürt Halkı İle İlişkiler Grup Eşbaşkanları Yvonne Gilli (Yeşiller) ve Carlo Sommaruga (SP) eşlik ettiler.

İsviçre Dışişleri Bakanı Didier Burkhalter’a güvenlik güçlerinin başta Cizre olmak üzere Türkiye’nin pek çok bölgesinde sivil insanları öldürmesi ve hükümet yanlılarının HDP’nin genel merkezine ve temsilciliklerine saldırarak yakıp yıkması hakkında bilgi veren politikacılar, İsviçre Hükümeti’nden bu yaşananlara seyirci kalmayıp, Türkiye’de barış ve güven ortamının tekrar tesis edilmesi için uluslararası hukuk çerçevesinde müdahil olma talebinde bulundular.

Türkiye kökenli politikacıları dikkatle dinleyen Dışişleri Bakanı Burkhalter kendilerinin de İsviçre’de yaşayan Türkiyeliler gibi Türkiye’de yaşananlardan derin kaygı ve üzüntü duyduklarını dile getirdi. Aynı şekilde Türkiye’nin Bern Büyükelçisi Mehmet Tuğrul Gücük de kaygı ve üzüntülerini dile getirdi ve Türkiye kökenli politikacıların taleplerini sözlü olarak aldı.