İspanya Adalet Bakanı Rafael Catala, bağımsızlıkta ısrar etmesi halinde Kan özerkliğini askıya alabileceklerini söyledi. Katalonya Özerk Bölgesi Başkanı Carles Puigdemont ise İspanya'yla Avrupa Birliği (AB) gözetiminde görüşmeler yapmaya hazır olduklarını açıkladı.

Barcelona'da bir basın toplantısı düzenleyen Carles Puigdemont kendilerine bağımsız devlet kurma hakkı verdiğini söylediği Pazar günkü bağımsızlık referandumu sonrası Madrid yönetimiyle temas kuramadıklarını belirtti.

Puigdemont uluslararası bir arabulucuya ihtiyaç duyduklarını vurgulayarak, AB'ye devreye girmesi çağrısında bulundu.

Katalan lider ayrıca İspanyol polisinin Katalonya'da görev yapmamasını ve güvenlik güçlerinin karıştığı şiddet olayları nedeniyle hesap vermelerini istediklerini kaydetti.

Puigdemont İspanyol polisinin yöntemlerinin oluşturulacak bir komisyon tarafından soruşturulacağını da açıkladı.

BM'nin İnsan Hakları Yüksek Komiseri Zeyd Raad el Hüseyin de dünkü yasaklı referandum sırasında yaşanan şiddetin kaygı verici olduğunu söyleyerek, Madrid yönetimini bu konuda bir bağımsız ve tarafsız bir soruşturma açmaya çağırdı. BM yetkilisi, polisin her zaman için ölçülü ve gerektiğinde müdahale ilkesine bağlı kalması gerektiğini söyledi.

İspanya Adalet Bakanı Rafael Catala ise bugün yaptığı açıklamada Katalonya Parlamentosu'nun bağımsızlık ilan etmesi halinde, kendilerinin de anayasadan doğan bölgenin özerkliğini askıya alma yetkisini kullanabileceklerini söyledi.

Catala, "Anayasa'nın 155. maddesi belli. Kanunların gücünü bütünüyle kullanacağız. Görevimiz sorunları çözmek ve bazı önlemler can yakıcı olsa bile bunu yapacağız. Eğer birisi bağımsızlık ilan ederse, onlara yapamayacaklarını söylemek zorundayız" dedi.

İspanya Anayasası'nın 155. maddesi merkezi hükümete belli koşullarda Katalonya'nın özerkliğini askıya almasına yetki veriyor.

İspanya Anayasa Mahkemesi de mevcut anayasaya aykırı olduğu gerekçesiyle referandumu yasadışı ilan etmişti.

Katalonya referandumu sonrasında bugün ilk açıklamasını yapan Avrupa Komisyonu da oylamanın İspanya Anayasası'na aykırı olduğu görüşünü yineledi ama "Şiddet hiç bir zaman politikanın aracı olamaz" cümlesiyle Madrid'i de örtülü bir şekilde eleştirmiş oldu.

(Kaynak: BBC Türkçe)