İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Behram Kasımi, ABD ve Rusya'nın anlaştığı Suriye'nin güneybatısındaki ateşkes anlaşmasını değerlendirdi.

Kasımi, Suriye'nin güneybatı kesiminde ABD ile Rusya arasında mutabık kalınan ateşkesin Suriye'nin tamamına yayılması gerektiğini söyledi.

Amed Today’dan Güldane Kılıç’ın Reurters’tan çevirdiği habere göre, ateşkesin bütün Suriye’de uygulanmaması durumunda başarılı olmayacağını savunan Kasımi, "İran, Suriye'nin egemenliğini ve güvenliğini istiyor, bu yüzden ateşkes belirli bir konumla sınırlandırılamaz. Gerçekleri dikkate almadan hiçbir anlaşma başarılı olmayacaktır" dedi.

Muhalif grupların ateşkes konusunda kararlı olmadığını ifade eden Kasimi, Benzer ateşkesler uzun sürmediğini ifade etti.

Rusya’nın ateşkes konusunda kendilerine bilgi verdiğini belirten Kasemi, “Ateşkes anlaşmasında esas olarak ABD'nin Suriye'deki önlemleri ile ilgili belirsizlikler" gördüğünü sözlerine ekledi.

NE OLMUŞTU?

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve ABD Başkanı Donald Trump'ın Almanya'da düzenlenen G20 Zirvesi'ndeki ilk görüşmelerinde üzerinde mutabık kaldıkları ve Suriye'nin güneyindeki bölgeleri kapsayan ateşkes dün yürürlüğe girdi.

Suriye insan Hakları Gözlemevi, anlaşmanın tam saatinde yürürlüğe girdiğini ve dün saat 12 itibariyle bölgenin sakin olduğunu belirtti.

ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson tarafından "ABD, Rusya ve Ürdün Suriye’nin güneybatısında ateşkes sağlanması ve çatışmasızlık anlaşması konusunda uzlaştı" şeklinde duyurulan anlaşma için Tillerson daha önce, “Bunun, ABD ile Rusya’nın Suriye konusunda birlikte çalışabileceklerinin ilk işareti olduğunu düşünüyorum ve bu anlaşmanın neticesinde de, Suriye’de birlikte çalışarak çatışmasızlık alanları oluşturabileceğimiz diğer yerler konusunda da uzun bir değerlendirme yaptık” demişti.

CENEVRE GÖRÜŞMELERİ BUGÜN BAŞLADI

Öte yandan, Suriye barış görüşmelerinin yedinci turu bugün Cenevre'de başladı.

Suriye barış görüşmelerine BM’nin Suriye Özel Temsilcisi De Mistura'nın arabuluculuğunda devam edilecek.

De Mistura'nın sözcüsü "ateşkesin görüşmeler üzerinde olumlu etki yapacağını ve diğer bölgelerin de uygulamaya dâhil edilmesinin siyasi süreci önemli ölçüde desteklemesini umduklarını” söyledi.

ASTANA GÖRÜŞMELERİ

Mayıs ayında başlatılan son görüşmeler 19 Mayıs'ta ilerleme kaydedilmeksizin sona ermişti. İlerleme kaydedilmesi önündeki en büyük engeli Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'ın siyasi geleceği oluşturuyor. Muhalefet Esad'ın iktidarı bırakmasını talep ederken, Şam rejimi Esad'ın geleceğini tartışmayı reddediyor.

Beşar Esad Rusya ve İran, bazı silahlı muhalif gruplar ise Türkiye tarafından destekleniyor. Silahlı muhalif gruplar Rusya, İran ve Türkiye'nin yer aldığı Astana sürecini, rejimi destekleyenlere diyaloğa yön verme imkânı tanıdığı gerekçesiyle eleştiriyor.