Irak Cumhurbaşkanı Fuad Masum, Kürdistan Bölgesel Yönetimi’nin 26 Eylül’de yapmayı planladığı bağımsızlık referandumuna ilişkin açıklamalarda bulundu.

Irak’ın Kürdistan Bölgesi ve Irak Bölgesi şeklinde ikiye bölünmesini öneren Masum, “Kürdistan Bölgesi ve Irak Bölgesi olarak ikiye ayrılır, devlet de olduğu gibi kalır” ifadelerini kullandı.

Irak’ın güvenlik ve asayişine ilişkin ise Fuad Masum, “Patlamalar Londra, Kuveyt ve Suudi Arabistan gibi birçok ülkede yaşanabiliyor. Bağdat’a da terör gruplarının hücre evleri olduğu için patlamalar yaşanıyor. IŞİD’e bağlı çok sayıda grup var, onlarla karşı karşıya kalmış durumdayız” dedi.

”Suikaste uğramaktan korkmuyor musunuz?” sorusuna Masum, “Herkes ölümle karşı karşıya kalabilir. Ancak bu konuda tedbirli davranıp, güvenliği sağlayabiliriz” diye konuştu.

Haşdi Şabi’ye ilişkin ise Irak Cumhurbaşkanı, “Yaşanan savaşta Haşdi Şabi bir gereksinimdi. Çünkü Bağdat’ın farklı kentleri tehdit altındaydı. IŞİD sonrasında Haşdi Şabi’nin konumunun belirlenmesi gerekiyor” ifadelerini kullandı.

(Kaynak: Rudaw)