Hong Kong'da binlerce demokrasi yanlısı gösterici, Pazartesi erken saatlerde polisin göz yaşartıcı gazlı müdahalesine rağmen meydanlardan çekilmedi.

Polis, yetkililerin 'gösterilerin yasadışı olduğu' yönündeki uyarılarına rağmen dağılmayan kalabalığa gece yarısı müdahale etti.

Müdahalenin ardından göstericiler şehir meydanındaki bazı alanları polise bıraksa da meydanın önemli bir bölümünde 'Meydanı işgal et' (Occupy Central) adını verdikleri eylemlerine devam ediyor.

Göstericiler, Hong Kong'da 2017'de yapılacak seçimler öncesi 'Çin hükümetinin, adayları inceleme ve seçimlere kısıtlama getirme planlarına' karşı ayaklandı.

Hong Kong yönetimi ise halka, Çin ordusunun müdahale edeceği söylentilerinin asılsız olduğu açıklamasında bulundu.

Hong Kong Yönetimi Başkanı CY Leung, "Umarım halk sakin olur ve dedikodularla yanlış yönlendirilmez" dedi.

CY, "Polis, trafiğin akması ve kamu güvenliği dâhil, toplum düzenini korumak için çabalayacak" diye devam etti.

POLİSTEN ‘ORANTISIZ GÜÇ’

Binlerce gösterici, 'evlerine dönmeleri' yönündeki çağrılara rağmen hükümet binası çevresinde sabahladı.

Gösteriler başka bölgelere de sıçradı.

Hong Kong emniyetinden yapılan açıklamada dün geceki müdahalelerde polisin 87 kez biber gazı kullandığını belirtildi.

'Orantısız güç' iddialarına yanıt veren Hong Kong Emniyet Amiri Cheung Tak-keung, "Sadece tüm seçeneklerin tükendiği anlarda güç kullandık. Bazı noktalarda göstericiler polis kordonuna hücum ediyordu dedi.

‘İÇİŞLERİMİZE KARIŞMAYIN’

Hong Kong'da çıkan olaylara Pekin'den gelen yanıt ise, "Yabancı ülkeler Çin'in içişlerine karışmamalı şeklinde.

Pekin'deki BBC muhabiri Celia Hatton, protestoları 'yasadışı eylemler' olarak kabul eden Pekin yönetiminin, 'Çin Hong Kong'a asker gönderecek iddialarını ise yalanladığınıu belirtiyor.

Komünist Parti içerisindeki genel algının "Hong Kong bölgesel kanunlarıyla bu protesto ile mücadele edebilecek kapasitede" diyor.

İngiltere Dışişleri Bakanlığı bugün yaptığı açıklamada, "Hong Kongluların yasalar çerçevesinde gösteri düzenleme hakları engellenmemeli" demişti.

Geçtiğimiz ay ise, Hong Kong İngiltere kolonisiyken bölgenin valiliğini yapan Chris Patten "Hong Kong vatandaşlarını ilgilendiren gelişmeler hakkında görüşünü söylemek İngiltere için bir görevdir" demiş ve bu yorumlar Çin Dışişleri Bakanlığı tarafından tepkiyle karşılanmıştı. (BBC Türkçe)