Hollanda’da sığınma talepleri kabul edilmeyen yaşları 12 ve 13 olan iki Ermeni kardeş, 8 Eylül tarihinde Ermenistan’a sınır dışı edilecek. Aktivistler, çocukların sınır dışı edilmelerine karşı çıkarken, Hollanda hükümeti ise sığınma politikalarının adil olduğunu savunuyor. 13 yaşındaki Howick ve 12 yaşınaki kız kardeşi Lily, 2008’de anneleriyle beraber, doğdukları Rusya’dan Hollanda’ya gitmişti.

Çocukların 37 yaşındaki anneleri Armina Hambartjumian, Hollanda’ya girişlerinden kısa bir süre sonra sığınma talebinde bulunmuştu. Sığınma talebinin reddedilmesi üzerine anne Armina 2017’de Ermenistan’a sınır dışı edildi ve çocuklarını, bir arkadaşının, adresini gizli tuttuğu evine gönderdi. Yetkililer ise kısa bir süre sonra çocukların kaldığı adresi tespit etti. Anneleri sınır dışı edilen çocukların arkadaşları, benzer bir durumu Howick ve Lily’nin yaşamaması için kampanyalar düzenledi. Hollanda mahkemeleri, Ermenistan’da hiç yaşamayan çocukların durumunu aylardır görüşüyordu.

8 EYLÜL’DE SINIR DIŞI EDİLECEKLER

Sınır dışı kararına karşı çıkan aktivistler, çocukların annelerinin akıl ve fizik sağlığının yerinde olmadığını ve çocukların Ermenistan’a sınır dışı edilmesi durumunda çocuk esirme kurumuna gönderileceklerini söylüyor.

Amersfoot şehrinde de çocukların sınır dışı edilmesini önlemek için protesto gösterileri düzenlenmişti. Çocukların sığınma talebiyle ilgili görülen bir dizi duruşmanın ardından karar geçen ay çıktı. Hollanda’da Danıştay, Lily ve Howick’in Hollanda’da kalmalarının haklı bir gerekçesi olmadığına, Ermenistan’ın güvenli bir ülke olduğu gerekçesiyle çocukların zulüm görme tehlikesi bulunmadığına hükmetti. Çocukların sokağa atılma riskinin de bulunmaması nedeniyle 8 Eylül’de Hollanda’dan Ermenistan’a sınır dışı edilmelerine karar verildi.

RUTTE: ‘SIĞINMACI SAYILARI KONTROL ALTINDA TUTULMALI’

Hollanda Başbakanı Mark Rutte, geçen hafta yaptığı açıklamada ‘olayın yarattığı duygusallığı anladığını ama sığınmacı sayılarının kontrol altında tutulması gerektiğini’ ifade etti. Rutte, “Kriterlere uymayanlar burada kalamaz” dedi.

Anneleri Armina, kısa bir süre önce Hollanda gazetesi Algemeen Dagblad’da yayımlanan mektubunda ise çocukların ‘saklandığını, gizli bir yerde olduğunu’ söylemiş, “Gerilim öyle çok tırmandı ki, sınır dışı edilirlerse çocuklarımın psikolojik olarak yıkılmalarından korkuyorum” demişti. Anne mektubunda, sağlık uzmanlarının kendisine, çocukların travma sonrası stres yaşadıklarını söylediğini, yazdı.

BBC Türkçe’nin haberine göre, çocuklar cumartesi günü bir televizyon programına çıkıp sınır dışı edilecekleri haberlerinin kendilerini çok şaşırttığını söylediler. Lily, “Biz buraya aitiz. Ermenistan’a geri döneceksin diyorlar ama nereye geri döneceğim?” dedi. Howick de, “Eğer geri gönderilirsek, 30 kişinin kaldığı 20 kişilik çocuk esirgeme kurumlarına gönderileceğiz” dedi. Hollanda’da çocuk hakları savunucuları yetkililerin mahkeme kararını bozmasını umduklarını söylüyor.

Hollanda’da benzer durumda olan çocukların sığınma taleplerinin görüldüğü 400 dava var. Hollanda, 2017’de yapılan 16.785 sığınma başvurusunun yarısından fazlasını reddetmişti.