Fransa'nın ev sahipliğinde Biarritz kentinde düzenlenecek G7 (Group of Seven) zirvesi için binlerce anti-kapitalist 4 günlük program için iki ülkenin, Handey/Fransa ve Irrun/İspanya (Bir Bask şehri) şehirlerinde bir araya geldiler: Onlarca konferans, atölye, toplantı ve oturumlarda ekolojik yıkımlara, kadın sorunlarına, ezilen halklar sorunlarına, sendikalaşma/örgütlenme sorunlarına değindiler, 7 ülkenin silah pazarlarına dair eleştirilerini dile getirdiler.

Kendisini sosyalist bir Bask ülkesi bağımsızlıkçısı olarak ifade edene G7 karşıtı buluşmanın aktivistlerinden Egoitz Urrutikoetxea, "Buluşmanın etkili olduğunu düşünüyorum. Çok farklı konularda birçok Avrupa ülkesinden gelen anti-kapitalistler kendilerini ifade ettiler. Bizler bir kez daha dünyanın G7'den G2O'den daha büyük olduğunu gösterdik. Final yürüyüşü de bunun en iyi finali oldu" değerlendirmesinde bulundu.

Konferanslardan bir tanesi de siyasi tutuklular üzerine oldu. Bask Ülkesi siyasi tutuklularının durumunun da anlatıldığı bu konferansta Türkiye'deki siyasi tutuklular üzerine bir sunum yapan araştırmacı yazar/gazeteci Ercan Jan Aktaş; "Kuzey Kürdistan'da, Türkiye'de tarih; dün, bugün ve yarın olarak iç içe yaşanıyor. Keşke Kürdistanlı tutsaklardan konuşurken geçmiş zamandan konuşsaydım. Üç gün önce Türkiye ve Kuzey Kürdistan'ın 29 şehrinde sabaha doğru ev baskınları ile 418 HDP'li gözaltına alındı. AKP ve MHP'nin faşist koalisyonu ve baskılarına rağmen kayyumlardan alınan Diyarbakır, Van ve Mardin şehirleri yeniden gasp edildi. Yüzlerce gözaltı. Biz şimdi bunları konuşurken Diyarbakır, Mardin, Van ve İstanbul'da devletin bütün baskılarına rağmen başta Kürt kadınları olmak üzere, bu faşist sisteme hayır diyenler sokakta. Bu sebepten onlar ile dayanışma içinde olmamız çok önemli. Herkes ne yapabiliyorsa onu yapmalı" diye konuştu.

Katılımcıların yoğun ilgisi ve dayanışma ifadeleri, "Jin, Jiyan, Azadi" (Kadın, Yaşam, Özgürlük) sloganları ile direnen Kürt kadınları özelinde tutuklu HDP'li kadınların resimleri ile dayanışma fotoğrafları çekildi.

23 Ağustos'ta ise iki feminist Basklı kadının Kürdistan tarihi ve devrimci Kürt kadınları üzerine hazırladıkları sunumları ile bir atölye gerçekleştirildi. Atölyede erkek egemen, patriarkal Ortadoğu coğrafyasında Kürt Özgürlük Hareketi içinde örgütlenen kadınların toplumsal bir devrim gerçekleştirdiklerine vurgu yapıldı. Rojava'da 2012 yılından bu yana yaşananlar kadın devrimi perspektifinden anlatıldı.

Onlarca başka başka ülkeden katılımcının olduğu atölye "Jin, Jiyan, Azadı" sloganları son buldu.

Dört günlük buluşma Cumartesi günü gerçekleşen çok renkli ve büyük yürüyüş ile tamamlandı.

Demokrat Haber Merkezi