2022 Dünya Kupası'na ev sahipliği yapacak ülkenin Katar olması dolayısıyla uluslararası işçi kuruluşları kampanyalar başlattıklarını duyurdu. Katar'da işçi haklarının yok sayılması ve her yıl 200 Nepalli işçinin ölüyor olması kuruluşları da harekete geçirdi.

 

FUTBOLCUDAN FAZLA İŞÇİ ÖLECEK

2022 Dünya Kupası’na ev sahipliği yapacak ülkenin Katar olarak açıklanmasından sonra işçi hakları konusunda mücadele veren çevreler endişeli olduklarını açıkladı. Yaz aylarında ortalama 45 dereceyi bulan sıcaklıklar nedeniyle, stadyumları klimalı olarak inşa etmeyi planlayan Katar'ın, işçi hakları konusunda oldukça kötü bir sicili bulunduğu da belirtildi.

 

KATAR'IN İŞÇİ HAKLARI KONUSUNDA SİCİLİ KABARIK

Katar, 1.2 milyon işçinin sendikaya üye olma hakkını engelleyerek, toplu pazarlık ve örgütlenmelerini yani evrensel insan haklarını ihlal ediyor. Katar’da çalışanların yüzde 94’ü hiçbir hakkı olmayan göçmen işçilerden oluşuyor. Katar Dünya Kupası projeleri için 100 milyon dolar harcama yapmayı planlıyor. Dev inşaat projeleri için önümüzdeki 10 yıl binlerce yeni işçiye ihtiyaç olacak.

 

Dünya Kupası’nın alt yapısı inşa edilirken ölecek insanların Dünya Kupası'nda oynayacak insanlardan daha fazla olacağı belirtiliyor. Katar'da her yıl yaklaşık 200 Nepalli işçi ölüyor. Katar, çalışırken ölen ya da sakat kalan işçi sayısını açıklamayı alenen reddediyor.

 

Hindistan, Sri Lanka, Pakistan ve Bangladeş'ten gelen yüzlerce göçmen işçi, her yıl Katar'da ölüyor ya da yaralanıyor.

 

ULUSLARARASI İÇŞİ SENDİKALARI KAMPANYA BAŞLATTI

Uluslararası İşçi Sendikaları Konfederesyonu da Katar’daki işçi haklarının ihlaline dikkat çekmek için internet üzerinden “Katar: Doğruyu yap” başlıklı bir kampanya başlattı. 

 

Kampanya kapsamında http://act.equaltimes.org sitesini ziyaret edenlerden sanal olarak 21 bin 282 kişilik Al-Rayyan Stadyumu’nu doldurmaları isteniyor. Böylece Katarlı yetkililere, işçilerin sendika kurma ve üye olma hakkına saygı gösterilmesi için güçlü bir mesaj verilmesi amaçlanıyor. (münferitt.blogspot)