Fransızlar, ülkede son dönemde artan ırkçılığa karşı başkent Paris’te yürüyüş düzenledi. Irkçılıkla mücadele eden sivil toplum örgütlerinin çağrısına, ülkenin önde gelen sol eğilimli işçi sendikaları ve siyasi partiler de destek verdi.

Binlerce kişinin katıldığı gösteride, ‘ırkçılığa geçit yok’, ırkçılığa karşı el ele’’ yazan pankartlar taşınırken, atılan sloganlarla ırkçılık kınandı.

İktidardaki Sosyalist Parti, giderek artan ırkçılık ve ayrımcılığa karşı seferber olma kararı almış ve 27 Kasım’da Paris’te ”cumhuriyet değerlerini aşırı akımlara karşı koruma” adına büyük bir toplantı organize etmişti.

İBADET YERLERİNE SALDIRILAR

Fransa’da aşırı sağcı bir derginin geçen ayki sayısında siyahi Adalet Bakanı Taubira’yı hedef alarak, ”Maymun gibi zeki Taubira, muz buldu” şeklindeki ırkçı şakası yoğun tartışmalara neden olurken, savcılar dergi aleyhine soruşturma başlatmıştı.

Fransa’da son dönemde Müslüman ve Musevilerin ibadet yeri ve mezarlarına yönelik ırkçı saldırılar da yoğun tartışmalara neden oluyor. Aşırı sağın oylarının son dönemde yüzde 16′ya çıktığı belirtiliyor. (Zaman)