Ercan Jan Aktaş / Demokrat Haber Fransa

Coronavirüs salgınına karşı karantina seviyesini geçen hafta 2’den 3’e çıkararak bütün okulları – kreş, kolej, lise, üniversite – kapatan Fransa, bütün beklentilere rağmen iptal etmediği yerel seçimlere gitti.

Başbakan Philippe Edouard’un son açıklamaları ile Fransa’dan Avrupa’nın birçok ülkesine uçuşlar iptal edildi, eğlence mekanları, barlar, kafeler kapatıldı. Kafeleri ile ünlü Paris belki de hayatında ilk kez böyle bir durumu yaşıyor. Hayat adeta durma noktasına gelirken, dün Fransa büyük tartışmalar ile yerel seçimlere gitti.

Seçimleri konuştuğum Paris 8’de akademisyen Engin Sustam şöyle konuştu: ”Şimdi hayatın durduğu, kafelerin kapalı olduğu bir zaman dilimi içinde seçime gitmek, seçimleri ertelememek bence büyük bir sorumsuzluk. Çünkü mevcut atmosferin katılımı ciddi şekilde etkileyeceğini herkes öngörebiliyordu. Bu yapılması gereken bir şim değildi, mutlaka ertelenmeliydi. Bence bu seçimler dikkate alınmamalır.”

Aslında yerel seçimlerin de ertelenmesi yönlü bir beklenti vardı, ancak iptal olmadı. Sandıklara bir önceki seçimlere göre yaklaşık %20 daha az insan gitti. Sandığa gitme oranı %44’te kaldı. Yaşlılar büyük oranda sandığa gidemeyince, sandığa giden gençlerin oyları belirleyici oldu.

İlk sonuçlara göre özellikle sol/sosyalist ve ekolojist oylarda bir artış var. Fransa’nın büyük şehirlerinde Lyon, Strasbourg, Grenoble, Besançon ve başka büyük şehirlerde Yeşillerin oyları belirgin bir şekilde arttı. Ancak bu artış ile birlikte özellikle aşırı sağcı Marie Le Pen’in partisi RN (Ulusal Birlik) partisi de seçimlerde etkili olan partilerden birisi oldu.

Paris’te Sosyalist Parti’den Belediye Başkanı Anne Hidalgo seçimlerin ilk turunu %30 ile önde tamamladı. Sustam bu konuda, “Paris üzerinde seçimleri okursak; Sosyalistler ve bir kım ekolojistler birlikte hareket ettiler. Avrupa’da göçmen/”yabancı” karşı atmosfer ile yükselişte olan sağı ve de aşı sağ oluşum ve partileri göne aldığızda Hidalgo’nun başarı önemlidir. Ama Fransa geneline baktığımda sağın daha etkili olduğunu düşüyorum” diyor.

Yerel seçimlerin 2. turu Pazar günü yapılacak. “Yoksa yapılmayacak mı?” sorusu ise herkesin aklında. Hükümet bütün politik yapılar ile bu süreci tartışma içinde olduğunu açıkladı. Bu konudaki belirsizlik devam ederken seçim sonuçları üzerine değerlendirmeler de devam ediyor.