Başkent Roma'nın güneyinde bir köyde açılışı yapılan anıt mezar ve parkın maliyeti vergi mükelleflerince karşılandı.

 

Benito Mussolini döneminde komutan olan Mareşal Graziani, İtalya'nın Etiyopya ve Libya'da giriştiği sömürgecilik savaşlarında katliam yapmak ve kimyasal silah kullanmakla suçlanmıştı.

 

Graziani onuruna dikilen anıt, İtalya'nın ana sol partisi tarafından protesto edildi.

 

Lazio bölgesinde Demokratik Parti başkanı olan Esterino Montino, ''2012 yılında Faşist bir komutana atfen anıt tesisler ve park inşa edilmesi mümkün mü? Bunu kabul edebilir, hoş görebilir miyiz?'' diye sordu.

 

La Republica gazetesine verdiği mülakatta Montino, 1930'lu yıllarda Mareşal Graziani'nin Etiyopya'da işlediği insanlık suçlarının halen hafızalarda taptaze olduğunu söylüyor.

 

Graziani, 1948 yılında yargılandığı İtalya'da savaş suçlarından dolayı 19 yıl hapse mahkum edilmiş, fakat cezasını iki yıl çektikten sonra serbest bırakılmış ve 1955 yılında da ölmüştü.

 

İtalya'nın savaş sonrası anayasasında Faşist partilerin yasaklanmış olmasına karşın, ülkenin kimi bölgelerinde eski Faşist liderlere hayranlığını açıkça dile getiren gruplar varlığını sürdürüyor.

 

Affile köyünde inşa edilen Mareşal Graziani anıtının açılış töreninde belediye başkanının yanısıra Vatikan'dan bir temsilci de hazır bulundu.

 

Genç nesil İtalyanların hakkında çok az şey bildiği Mareşal Graziani, Libya'nın Fezzan kentinde çok sayıda kişinin öldürülmesi emrini verdiği için ''Fezzan Kasabı'' olarak tanınıyordu.

 

Etiyopya'da ise yerli halkın üzerine zehirli gaz ve kimyasal silahla saldırmıştı.

 

Mareşal Graziani, İkinci Dünya Savaşı'nın sonlarına doğru Mussolini hükümetinde savunma bakanlığı yapmıştı. (BBC Türkçe)