Kolombiya'da toprak reformu için 52 yıl boyu silahlı mücadele verdikten sonra önceki yıl hükümetle anlaşarak silah bırakan Kolombiya Devrimci Silahlı Güçleri'nin (FARC) eski üyeleri bugün ne yapıyor? Anlaşma kapsamında sivil hayata yeniden katılması öngörülen gerillalar nerede?

Reuters ajansı, silahlarını bıraktıktan sonra Kolombiya'nın Amazon ormanlarında rafting dersleri veren yedi eski gerilla ile görüştü.

Kolombiya hükümeti turizmi ülke ekonomisinin itici güçlerinden biri haline getirmeye çalışırken, bu eski gerillalar da yeni yaşamlarında raftingi seçmiş durumda. 13 yıl boyu FARC üyesi olan Duberney Moreno, "Savaş sırasında bu bölge zorluydu. Her an kurşunlar, bombalar vardı. Bugün çok şey değişti. Birçok kişi şelaleleri, dağlar, nehri görmeye geliyor" diyor. 

Hükümet, ailelerinin yanına dönmek yerine silahsızlanma bölgelerinde kalmayı tercih eden eski gerillalar için 1.6 milyon dolarlık bir bütçe ayırmış durumda. Bu para, eski gerillaların çiftçilik, hayvancılık, ayakkabıcılık, balıkçılık ve turizm gibi alanlarda projeler başlatmaları için kullanılıyor. Moreno ve beraberindeki diğer gerillalar da bu kapsamda 200 saatlik rafting rehberliği eğitimi almış. Uluslararası Rafting Federasyonu'ndan da sertifikaları var.

Caqueta bölgesinde başlattıkları proje kapsamında, en yakındaki kasabadan turistleri iki saat süren bir araba yolculuğuyla alıyorlar. Eski gerillalar onlara yemek pişiriyor, nehirde rehberlik yapıyor. Birleşmiş Milletler'in Kolombiya'daki misyonunun başkan yardımcısı ise "Bu girişimleri desteklemeye devam etmeliyiz. [Bu projeler] Barış sürecinde güven sağlıyor" diyor.

Moreno ile diğer gerillalar ise nehirdeki geleceklerinden umutlu. Moreno, "Barış istiyoruz. Bir başka Kolombiya'nın mümkün olduğuna inanıyoruz" diyor.

Kolombiya'da 260 binden fazla kişinin hayatını kaybettiği, milyonların kaybedildiği iç savaşın ardından ardından 2016'da tarihi bir barış anlaşması yapıldı. Bu anlaşmayla başlatılan entegrasyon sürecine silah bırakan yaklaşık 13 bin eski gerilla katılıyor. Ülkede kutuplaşma yaratan anlaşma yavaş adımlarla hayata geçirilse de, FARC şu an bir siyasi partiye dönüşmüş durumda. 2026 yılına kadar da Kongre'de temsilinin garanti edilmesi için 10 koltuk FARC'a ayrılmış durumda.