Suriye yönetimiyle ülkenin kuzeyini kontrol eden Kürtler arasındaki pazarlıklar devam ediyor. İddiaya göre, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad, bölgedeki bazı Kürt partilerin temsilcilerini Şam’a davet etti. Erbil’den yayın yapan Rudaw, davetin Suriye istihbaratının bir numaralı ismi ve aynı amanda devlet başkanı yardımcısı olan Ali Memluk tarafından yapıldığını yazdı.

İddiaya göre Memluk, geçtiğimiz aralık ayının başlarında Suriye Kürt İlerici Demokrat Partisi (Peşveru) ve beş partiden oluşan Suriye Kürt Ulusal İttifakı (Hevbendi) üyelerini ayrı ayrı Şam’a davet etti. Memluk’un bu çağrısı o tarihte Kamışlı’ya düzenlediği ziyarette Arap aşiret liderleri ve ileri gelenleriyle görüşüp ‘SDG’den çekilin’ diye telkinde bulunmasının ardından geldi.

Memluk’un, hafta başında MİT Başkanı Hakan Fidan’la Moskova’da görüştüğü ortaya çıkmıştı. Reuters’a konuşan bir Türk yetkili, iki istihbarat başkanının görüşmesinde ‘YPG’ye karşı birlikte çalışma ihtimalinin de ele alındığını’ söylemişti.

‘MAZLUM KOBANİ’YE DANIŞILDI’ İDDİASI

Rudaw’ın Suriye Kürt Ulusal İttifakı kaynaklarından edindiği bilgiye göre, davet alan partiler Şam’ı geri çevirmedi ancak SDG’yle görüşmeyi uygun gördü. Güvenlik kaynakları, SDG Genel Komutanı Mazlum Kobani’nin Kürt partilere, “Şimdi gitmeyin, ileride tüm Kürt partilerin katıldığı daha kapsamlı bir heyetle, hep birlikte Şam’a gidin” dediğini öne sürdü.

‘RUSYA SAHADAYKEN DOĞRUDAN GÖRÜŞMEYİ KABUL ETMEDİK’

Peşveru Siyasi Meclis üyesi Ahmed Süleyman da, “Bir ay önce bize böyle bir davet geldi. Daveti geri çevirmedik ancak süreç açısından şu an Şam’a gidip diyalog kurmayı uygun görmedik. Zaten mevcut durumda Rusya sahada ve Ruslarla ilişkiler mevcut. Bu durumda Şam’a gitmek meseleleri daha da karmaşıklaştırabilir” diye konuştu.

Kaynak: Rudaw