Ermenistan’ın başkenti Yerevan’da silahlı bir grup tarafından polis karargâhına düzenlenen baskında rehin alınanlar arasında bulunan iki polis ve bir ambulans şoförü bugün serbest bırakıldı.

Kendilerine “Sasun yiğitleri” adını veren silahlı grup, kent merkezine yakın olan Erebuni semtindeki polis karargâhına baskın düzenleyerek içerde bulunan kişileri rehin almıştı.

Dün sabah saatlerinde gerçekleştirilen baskın sırasında bir polis yaşamını yitirirken, olayda yaralanarak hastaneye kaldırılan altı yaralı arasında bulunan bir kişinin ise bugün taburcu edildiği açıklandı.  

Ermenistan Milli Güvenlik Servisi, polis merkezine düzenlenen baskına ilişkin olarak bugün yaptığı açıklamada, rehin alınanlar arasında üst düzey polis yetkililerinin bulunduğunu doğrularken, rehin alınanların hayati tehlikesinin devam ettiğini bildirdi. Güvenlik çemberine alınan polis merkezine bugün gıda ve ilaç takviyesi yapıldığı kaydedilen açıklamada, baskını gerçekleştiren kişilere ilişkin olarak “terörist” ifadesi kullanılması dikkat çekti.

Baskını düzenleyen silahlı kişiler, Ermenistan’da muhalefet liderlerinden biri olarak gösterilen Jirayr Sefilyan’ın derhal serbest bırakılmasını ve Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan’ın istifa etmesini talep ediyor.

Milli Güvenlik Servisi, baskına ilişkin olarak yaptığı dünkü açıklamasında, Sefilyan’ın yaklaşık bir ay önce “yasadışı bir şekilde silah temin etmek, silah transfer etmek ve silah bulundurmak” suçlamasıyla gözaltına alınarak tutuklandığını kaydetti.

BBC’de yer alan habere göre, daha önce Dağlık Karabağ savaşına katılmış olan Jirayr Sefilyan, Karabağ sorununun çözümü için yürütülen müzakere sürecinde Sarkisyan hükümetini tavizkâr olmakla eleştiriyor.

ÜÇ İLDE ÇOK SAYIDA GÖZALTI

Baskını düzenleyen silahlı kişiler, hükümet karşıtı tüm muhalif kesimleri sokağa davet ederken, Ermenistan’ın başlıca üç büyük kenti olan Yerevan, Gümrü ve Vanadzor’da polis çok sayıda kişiyi gözaltına aldı.

Yerevan merkezli Azatutyun (Özgürlük) Radyosu’nun haberine göre, gözaltına alınanlar arasında Ermenistan’daki muhalif hareketlerden biri olan ‘Kurucu Meclis’in eski üyeleri de bulunuyor.

Gözaltı vakalarına ilişkin olarak çok sayıda başvuru aldıklarını açıklayan Ermenistan Ombudsmanlığı, müracaat eden bazı kişilerin fiziksel darp da dahil olmak üzere gözaltı sürecinde hak ihlaline maruz kaldıklarına yönelik şikâyette bulunduklarını kaydetti.

Şikâyetlerin artması üzerine Ermenistan Barosu, gözaltına alınanlara ücretsiz olarak gönüllü avukatlık hizmeti verileceğini duyurdu.   

SİLAHLI BASKIN EYLEMİ, SİYASİ PARTİLERDEN DESTEK BULMADI

Milli Güvenlik Servisi’nin resmi açıklamasında baskını gerçekleştiren kişilere ilişkin olarak “terörist” ifadesini kullanması ülkedeki muhalif çevrelerde eleştirilere neden olurken, Ermenistan ve Diaspora’da faaliyet gösteren pek çok siyasi parti yayımladıkları bildirilerle silah kullanmak suretiyle yapılan baskını tasvip etmediklerini açıkladı.

Sosyal Demokrat Hınçak Partisi konuya ilişkin olarak yayımladığı açıklamada, silahla çözüm aramanın ülkedeki mevcut sorunları daha da derinleştirerek çıkmaza sürükleyeceğini belirtti. Yetkililer ile silahlı gruba barışçıl yolla sorunu çözmeleri çağrısında bulunan Hınçak Partisi, yaşanabilecek yeni insani kayıpların önüne geçilmesini istedi.

Ermeni Devrimci Federasyonu (Taşnaktsutyun Partisi) temsilcisi Giro Manoyan ise, “kabul edilemez” olarak nitelendirdiği silahlı baskına ilişkin olarak yaptığı açıklamada, “Evet, kamuoyunda memnuniyetsizlik var, fakat kamuoyu sorunların bu yöntemle çözülmesi yaklaşımını desteklemiyor” dedi.

Ana muhalefetteki Ermeni Ulusal Kongresi Partisi’nin basın sözcüsü Arman Musinyan, sağduyuya davet ettiği silahlı grup ile yetkililerin müzakere yoluyla krizi çözmeleri yönünde çağrıda bulundu. Musinyan açıklamasında şiddet kullanımının partisinin temel ilkelerine aykırı olduğunu vurguladı.

Muhalefetteki Jarankutyun (Miras) Partisi ise yaşananlardan bütünüyle mevcut yönetimin sorumlu olduğunu belirtti. Parti açıklamasında, ülkedeki sorunların seçim ve yasalar çerçevesinde çözüme kavuşturulmasına izin vermeyen hükümeti hukuksuzluk ve diktaya başvurmakla suçladı. Açıklamada, esaslı bir çözüm için erken seçime gidilmesi gerektiği belirtildi. (Hrant Kasparyan / Demokrat Haber)