Suriye’de El Kaide gibi insanlık suçları işlediği savunulan radikal İslamcı gruplarla sıkı ilişkiler kurduğu, kapılarını açtığı, örgütlenme ve silahlanmalarına yardımcı olduğu, yaralılarını tedavi ettirdiği iddia edilen Türkiye'nin Dışişleri Bakanlığı tartışmalı bir karara imza attı.

Kartal Belediyesi’nin Abhazya’nın Sohum Belediyesi ile kardeş belediye protokolü imzalamak istemesine Dışişleri Bakanlığı’ndan veto geldi.

Vatan’ın haberine göre Bakanlık, “Türkiye, Gürcistan’ın toprak bütünlüğünü desteklemektedir. Abhazya ve Güney Osetya ile resmi temas algısı oluşturabilecek ilişkiler tesis etmek uygun olmayacaktır” sözleriyle kardeş belediye protokolünü veto etti.

TRT, 23 Nisan programı çerçevesinde dünya ülkelerinden çocuklarını Türkiye’ye davet eden bir metni internet sitesinden ilan etmiş ve bu da bir kriz çıkarmıştı. Listede önce “Abhazya Cumhuriyeti” ifadesine yer verilirken, daha sonra Gürcistan’ın baskısıyla “Abhazya Cumhuriyeti” ifadesi internet sitesinde “Abhazya Özerk Cumhuriyeti (Gürcistan)” olarak değiştirilmişti.

Türkiye’de yaşayan çok sayıda Abhaz ve Kafkasya kökenli yurttaş bu uygulamaları protesto etmişti.

ABHAZYA

Abhazya Cumhuriyeti, Gürcistan Cumhuriyeti'nden 1994 yılında bağımsızlığını ilan etmiş de facto (fiili) bir devlet. Rusya, Nikaragua, Venezuella, Nauru, Vanuatu, Tuvalu tarafından tanınıyor. 9 yıldır kendi kendini yöneten ülke hukuki olarak henüz Gürcistan ile sorununu çözebilmiş değil. Gürcistan özerk yönetim olarak, bölgenin eski statüsünün korunmasından yana.

Güney Osetya da Gürcistan ile benzer bir sorun yaşayan bir bölge. Kuzey Kıbrıs, Filistin gibi birçok ülke de benzer sorunlar yaşıyor ancak Türkiye bu ülkelerle gelebilecek tapkileri gözardı ederek en üst düzeyde ilişki kuruyor. Kuzey Kıbrıs ve Filistinle ilişkiş kurmaktan çekinmeyen Türkiye'nin Abhazya konusundaki tutumu Kafkasya kökenli Türkiyeliler tarafından çelişkili ve tutarsız olarak değerlendiriliyor.