Rakka’nın IŞİD’den kurtarılması için sürdürülen “Büyük Savaş” adlı operasyon devam ederken, önceki gün, Demokratik Suriye Güçleri (DSG) Deyr ez Zor bölgesinden IŞİD’lileri çıkartmak için ‘yakın bir zamanda harekete geçileceğini’ açıkladı.

Özgürlükçü Demokrasi gazetesinden Mehmet Ali Beydağı’na konuşan Kuzey Suriye Demokratik Federasyonu Yürütme Konseyi Eş Başkanı Foza Yusuf, Deyr ez Zor’un stratejik önemi ne ve diğer ülkeler bu hamleye nasıl baktığını değerlendirdi.

Foza Yusuf, gelinen aşamada Rakka, Deyr ez Zor ve İdlib olmak üzere üç ana çatışma alanının varlığına dikkat çekerek, küresel güçlerin ve bölgedeki aktörlerin gözünün buralarda olduğunu savundu.

“İran, Rusya, rejim ve Hizbullah acele ediyor, Rakka özgürleşmeden Deyr ez Zor’u almak istiyorlar” diyen Yusuf, kentin hem Irak hem Kuzey Suriye Federasyonu sınırında bulunduğuna, ayrıca petrol alanı olduğuna dikkat çekerek, bu nedenle ‘kritik bir yer’ olduğunu ifade etti.

Yusuf’un, kentin kimi güçler için neden önemli olduğuna dair değerlendirmesi şöyle:

Özellikle Haşdi Şabi Deyr ez Zor sınırında olduğu için farklı bir önem arz ediyor. İran, Hizbullah, Rusya ve rejim güçleri batıdan ve güneyden ilerlemeye çalışıyor. Rusya Deyr ez Zor için çok istekli. Deyr ez Zor için İran, rejim, Rusya, Hizbullah acele etmeye çalışıyor. Rakka özgürleştirilmeden Deyr ez Zor’a gitmek istiyorlar. Ancak ne kadar başarılı olurlar tartışma konusu. Ciddi zorlanma yaşıyorlar. Rejimin ordusu savaşacak bir ordu değil. Savaş kabiliyeti çok fazla değil.

‘RAKKA’DAN SONRA DEYR EZ ZOR’

Rakka’nın IŞİD’den kurtarılmasının ardından Demokratik Suriye Güçleri’nin hedefinde Deyr ez Zor’un olduğunu belirten Yusuf, hali hazırda DSG güçlerinin Deyr ez Zor’un doğusundaki bazı köyleri kurtardığına da dikkat çekti.

Yusuf, “İlk başta Rakka’yı özgürleştirmek sonra Deyr ez Zor’a geçmek istiyoruz. Rakka’da özgürleştirme hızlı olursa Deyr ez Zor operasyonla kuşatmaya alınır” değerlendirmesinde bulundu.

Yusuf ayrıca, son dönemde Ankara ile kimi temaslarda bulunan İran’ın Deyr ez Zor’a yönelik bir hamleyi önleyemeyeceğini de ifade etti.

Deyr ez Zor’un kime geçtiğinin müzakereleri etkileyeceğini dile getiren Foza Yusuf, kentte etkili olacak dinamiklerin müzakerelerde de etkili olacağını belirtti.