Uganda’nın önde gelen eşcinsel hakları savunucularından biri, ülkedeki eşcinsellerin öldürülmesi için çağrı yapan bir tabloid gazeteye karşı açtığı davayı kazandıktan haftalar sonra evinde öldürülmüş olarak bulundu.

Uganda Cinsel Azınlıklar Derneği çalışanı olan David Kato, dün öğleden sonra Kampala’da bulunan evinde dövülerek öldürüldü. Polis araştırması devam ederken, tanıklar, olay yerinden arabasıyla kaçan birini gördüklerini söylediler.

Geçtiğimiz yılın sonunda, Rolling Stone gazetesi, “Asın onları”, başlığı altında ön sayfada gazeteyi dava eden üç aktivistten biri olan Kato’nun resmini basmışlardı.

Uganda genel olarak homofobik bir toplum olarak kabul edilmektedir. Son yıllarda, Amerikalı evangelistlerin yardım ettiği bir grup din adamı ve yerel politikacı bu korkuyu daha da şiddetlendirmeye gayret etmektedir.

2009 yılında, parlamento üyesi David Bahati, eşcinsellerin ömür boyu hapse mahkum edilmesi için bir yasa tasarısı önerisi sundu. Aynı suçun tekrarlanması halinde ölüm cezası getiren tasarı, Ugandalıların benzer suçları 24 saat içinde bildirmesini aksi halde polis soruşturmasına tabii olacaklarını öngörüyor. Uluslararası şiddetli tepkilere rağmen yasa hala parlamentoda bulunmaktadır. (The Guardian)