Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Yüksek Komiseri Zeyd Raad El-Hüseyin, Türkiye ve Avrupa Birliği'nin (AB) bu hafta mülteci krizinin çözümü amacıyla vardıkları prensip anlaşması hakkında kaygıları olduğunu söyledi.

Cenevre'de BM İnsan Hakları Konseyi'ne hitap eden El-Hüseyin, anlaşmanın insanların "toplu ve zorunlu olarak sınır dışı edilmelerine" yol açabileceğini belirtti.

El-Hüseyin bunun da uluslararası hukuka aykırı olduğunu vurguladı.
BM'nin insan hakları alanındaki en üst düzey yetkilisi olan El-Hüseyin AB'ye, "insan haklarına yönelik değerlerle daha fazla uyumlu" önlemler alması çağrısında bulundu.

El-Hüseyin, "İnsanların geri dönüşleri, insan hakları alanındaki uluslararası standartlara uygun olmalı" dedi.
BM yetkilisi 17-18 Mart'taki AB zirvesi öncesi önümüzdeki hafta başında yapacağı Brüksel gezisinde kaygılarını birlik yetkilileriyle paylaşmayı planladığını kaydetti.

ZAMAN'A KAYYUM ATANMASINA TEPKİ

Öte yandan, Zeyd Raad El-Hüseyin BM İnsan Hakları Konseyi'ndeki konuşmasında Türkiye'de Zaman gazetesine kayyum atanmasına da değindi.
El-Hüseyin Türkiye'de son dönemde medya özgürlüğü ve ifade özgürlüğü alanında son derece kaygı verici gelişmeler yaşandığına dikkat çekti, kayyum kararının da "bu gelişmelerin sonuncusu" olduğunu belirtti.