Kıbrıs'taki BM barış gücünün başına Norveçli Tümgeneral Kristin Lund atandı. Böylece ilk kez bir BM barış gücü birliğini bir kadın komutan yönetecek.

Birleşmiş Milletler'in açıklamasında Lund'un 34 yıllık askeri kariyeri bulunduğu, görev yaptığı ülkeler arasında Lübnan ve Afganistan'ın da yer aldığı belirtildi.

Lund, 13 Ağustos'ta görevi Çinli Tümgeneral Chao Liu'dan devralacak.

Kıbrıs'ta 996 asker ve polis ile 149 sivil personeli yönetecek.

Türkiye'nin, Kıbrıs'ta Yunanistan'ın desteğiyle gerçekleştirilen askeri darbeye cevap olarak 1974'te adanın kuzeyini işgal etmesinden sonra ada ikiye bölünmüştü.

BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun BM'nin New York'taki genel merkezinde Lund'u tebrik etti.

'BM'YE LÜBNAN’DA AŞIK OLDUM’

AP haber ajansına konuşan Lund, yeni işinin getireceği zorluklarla mücadele etmek için sabırsızlandığını belirtti.

Lund'un gündeminde ateşkesi sürdürmek; mayın tarlaları sorununun çözümü, kayıp insanlar ve mülk tartışmalarıyla ilgili çabaları desteklemenin de içinde olduğu konular var.

Lund ayrıca yeni görevinden dolayı gururlu olduğunu söyledi ve "Başka kadınların, BM sisteminde de askeri hiyerarşi içinde ayağa kalkarak kuvvetler komutanı olmanın mümkün olduğunu görmelerinin önemli olduğunu ve bunun zamanının geldiğini düşünüyorum" dedi.

Lund ilk yurtdışı görevini 1986'da Lübnan'da, BM barış gücünde ulaştırma subayı olarak yerine getirmişti.

Norveçli komutan, Lübnan'daki görevi sırasında BM'ye aşık olduğunu söyledi ve 'sahip olunan en önemli silahın iletişim ve ilişki kurmak olabileceğini öğrendiğini' belirtti. (BBC Türkçe)