Uluslararası dünyanın "ya reform yap ya da istifa et" baskılarına maruz kalan Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad sessizliğini bozdu. Halka hitap eden Esad, Suriyelilerin sorunlarını kendilerinin çözmesi gerektiğini söyledi. Esad ayrıca Türkiye'ye kaçan vatandaşlarına da "geri dönün" çağrısında bulundu.

Devlet televizyonundan halka hitap eden Esad, halkın meşru ihtiyaçlarıyla sabotajcılarınkini ayırt etmeleri gerektiğini ifade etti.

"Sabotajcıları" yasal reformlarla ilgili hareketi sömürmeye çalışmakla suçlayan Esad, sabotajcıların "küçük bir grup" olduğunu, ancak verdikleri zararın büyük olduğunu, barışçıl protestolara sızdıklarını kaydetti.

Esad, bazılarının Suriye'de yaptıklarının reformlarla ilgili olmadığını, bu kişilerin sabotaj yaptıklarını ifade etti.

Suriye'deki olaylar başladığından beri üçüncü kez halka hitap eden Esad, Adalet Bakanlığından son affın genişletilmesi için çalışmasını isteyeceğini debildirdi.

Beşar Esad, Cisr Eşşuğur kentinde silahlı kişilerin gelişmiş silahlar ve iletişim imkanlarını kullanarak bir katliam yaptıklarını da ileri sürdü.

"GERİ DÖNÜN"

Esad, Türkiye'ye giden Suriyelilere de dönmeleri çağrısında bulunarak, "Devlet intikam alacak diyenlere inanmayın. Geri dönün. Devlet sizi kucaklayacak. Sizi aramızda mutlu vatandaş olarak görmek istiyoruz" dedi.

Suriye lideri parlamento seçimlerinin ağustos ayında yapılacağını, reform paketinin ise eylül ayında tamamlanacağını söyledi. Esad, bir ay içinde anayasa reform çalışmaları ve tavsiyelerle ilgili komitelerin oluşturulacağını da kaydetti.

Suriye'yi bekleyen en büyük tehlikenin ekonominin zayıflaması ya da çökmesi olduğunu hatırlatan Esad, temel sorunun "psikolojik" olduğunu öne sürdü.

Silah taşıyan kişilerle siyasi bir çözümün muhtemel olmadığını belirten Esad, Suriyelilerden, krizler aylar hatta yıllar sürse bile durumun normale dönmesi çalışmalarına yardım etmesini istedi.

KONUŞMADAN SONRA SOKAKLARA DÖKÜLDÜLER

Suriye'de göstericilerin, Devlet Başkanı Beşşar Esad'ın konuşmasından sonra ülkenin çeşitli kentleri ve banliyölerinde sokaklara döküldüğü bildirildi.

Eylemciler, sokaklara dökülen göstericilerin, Esad'ın konuşmasını kınayarak, bunun, geniş bir siyasi değişim yönündeki taleplerini karşılamadığını dile getirdiklerini söylediler.

Bir görgü tanığı da Reuters ajansına telefonla yaptığı açıklamada, İrbin kentinin banliyösünde toplanan 300 protestocunun, "Katillerle diyalog yok" sloganları attıklarını kaydetti.

CUMHURBAŞKANI GÜL'DEN ÇAĞRI

Bu arada gelişmeleri izleyen Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün Ortadoğu Başdanışmanı Erşat Hürmüzlü,  Esad'a, uzun süredir taahhütte bulunulan reformları bir hafta içinde uygulaması çağrısında bulundu.

Hürmüzlü, merkezi Dubai'de bulunan El Arabiye televizyonuna yaptığı açıklamada, Suriye'de reform taleplerine bir haftayı geçmeyecek şekilde kısa sürede yanıt verilmesinin olumlu olacağını belirtti.

Reformlara kısa süre içinde başlanmaması halinde Suriye yönetiminin korunmasını önermenin mümkün olamayacağı ifadesini kullanan Hürmüzlü, "(böyle bir durumda) Çünkü bizim her zaman endişe ettiğimiz, dış müdahale tehdidi var" dedi.

ESAD'A: "YA REFORM YAP YA DA İSTİFA ET"

AB dışişleri bakanları da Suriye'ye uyguladıkları yaptırımları ağırlaştırmayı görüşmek için toplandı. İngiltere Dışişleri Bakanı William Hague, AB toplantısına girerken yaptığı açıklamada, Esad'ın "ya reformlar yapması ya da istifa etmesi gerektiğini" söyledi.

Hague, Türkiye'den Suriye üzerindeki etkisini kullanarak "Esad'ın reform yapmaması ya da istifa etmemesi halinde meşruiyetini kaybedeceği" mesajının Şam yönetimine iletilmesine yardımcı olmasını istedi.

William Hague, İngiltere'nin Suriye yönetiminden halkın meşru şikayetlerine yanıt vermesini, siyasi tutukluları serbest bırakmasını, internete erişimi kısıtlamamasını ve basın özgürlüğüne saygı göstermesini beklediğini dile getirdi.

AB mayıs ayından beri halka şiddet uygulanmasında sorumluluğu bulunan 23 Suriyeli yöneticiyle bazı şirketlere yaptırım uyguluyor.

Malvarlığı dondurulan ve AB ülkelerine seyahat yasağı getirilenler arasında Beşar Esad'ın kardeşi Mahir ve kuzeni olan ülkenin en zengin işadamı Rami Mahluf da bulunuyor.

AB dışişleri bakanlarının bugünkü toplantısında tartıştıkları yeni yaptırımlar listesi bazı bankalar ve şirketlerle 10 civarında yeni ismi kapsıyor.

CNNTÜRK