Ercan Jan Aktaş / Demokrat Haber

Fransa'nın Pay Bask Bölgesi Ordiarp kasabasında çevre il ve kasabaların da katılımı ile geleneksel olarak gerçekleştirilen müzik, sanat ve yemek festivalinin sonuncusu 8-9 Haziran tarihlerinde gerçekleştirildi.

Joseph Thriy, Samuel Thriy ve Petie'den oluşan Basklı genç grup Kürt yemekleri ile “Equipe de Kurdistan” olarak katıldıkları yarışmada birinci oldular.

Binlerce insanın katıldığı festivalde birinci olarak çıkan gruptan Joseph Thriy geleneksel Kürt kıyafetleri ile sahneye çıkarak grup olarak teşekkürlerini iletti.

Joseph Thriy sorularımızı şöyle yanıtladı:

Kürt mutfağını nasıl öğrendin?
Bütün mutfaklar aslında ilgimi çeker, ancak bir yıl kadar oldu Kürt mutfağı ve yemekleri ile daha yakından ilgilenmeye başladım ve kimi yemekleri yapmaya başladım. Yarışma için yaptığımız yemeği de bir hafta önce bulunduğum Güney Kürdistan Hewler şehrinde misafiri olduğum Kürt aile ile birlikte yaparak öğrendim.

İkinci denemende böyle bir başarı bekliyor muydun?
Ekip olarak iyi olduğumuzu biliyordum, ancak birinci olmak bizim içinde güzel bir sürpriz oldu. Böylelikle bir hafta önce beni evlerinde misafir eden ve üzerimdeki bu elbiseleri hediye eden Kürt aileye bir kez daha teşekkürlerimi iletmiş oldum. Heyecanlıyım, mutluyum.

Fransa Pay Bask Bölgesi'ndeki Basklı gençler olarak başka planlarınız var mı Kürt kültürüne dair?
21 Haziran’da bir Kürt gecesi yapacağız, Kürt müziği ve mutfağı olacak yine, Kürdistan’a dair bir film gösterimi gibi bir gündemimiz var.