Mesud Barzani, Irak ordusu ve Heşdi Şabi güçlerinin ABD'nin gözleri önünde ve onların silahlarıyla Kürdistan’a saldırdığını söyleyerek, “ABD buna neden sessiz kaldı?” diye sordu.

Barzani, “Kerkük için iyi bir hazırlık yapmıştık. Maalesef 16 Ekim gecesi bu büyük ihanet gerçekleşti. 16 Ekim gecesi, peşmerge ve halkımıza zehirli bir hançer sapladılar” dedi.

Bir mesaj yayınlayan Barzani, saldırı kararının çoktan alındığını, referandumun da bahane edildiğini söyledi. 

Barzani'nin mesajı şöyle:

"3 Temmuz 2014'te parlamentoya gidip, Kürdistan halkının iradesini beyan etmesi için referandum talebinde bulundum. Hemen ardından IŞİD saldırdı. 6 Haziran'da tekrar bu çalışmalarla ilgili karar alındı.

Eğer peşmerge olmasaydı, Irak hiçbir şekilde Musul'u alamazdı. Uluslararası toplum peşmergenin mücadelesine saygı duydu. Bağdat'ın da bu fedakarlığa saygı duymasını bekledik. Ancak Bağdat bilerek Havice operasyonunun sürekli erteledi ve Kerkük'e saldırmak için bu operasyonu en sona bıraktı.

Kerkük için iyi bir hazırlık yapmıştık. Maalesef 16 Ekim gecesi bu büyük ihanet gerçekleşti. 16 Ekim gecesi, peşmerge ve halkımıza zehirli bir hançer sapladılar. 16 Ekim'deki bu ihanet olmasaydı durum çok daha farklı olacaktı.

Referandumu bir bahane olarak gördüler. Ancak referandum olmasaydı  yine saldıracaklardı. Onlar Irak anayasasını uygulamak için değil, Kürt iradesini kırmak için geldiler. Heşdi Şabi saldırıları bizi savaşmaya mecbur etti.

Irak ordusu ve Heşdi Şabi güçleri, ABD'nin gözleri önünde ve onların silahlarıyla Kürdistan’a saldırdı. ABD buna neden sessiz kaldı? Bu soruların sorulması lazım çünkü onların silahlarıyla peşmergelerimiz şehit edildi.

Kerkükte yaşananlar büyük bir ihanetti ve bu ihanetle Kerkük teslim edildi. Peşmerge çekildi ve Heşdi Şabi ile Irak ordusu hiç bir zorluk çekmeden Kerkük ve tartışmalı bölgelere girdi. Saldırı kararını çoktan almışlardı ve referandumu bahane ettiler.

Peşmerge kan dökülmemesi için büyük bir çaba sarf etti ancak Pırde (Altınköptü) Zumar, Rabia ve diğer yerlerde buna engel olamadı. Peşmerge büyük bir kahramanlıkla Irak ordusu ve Heşdi Şabi saldırılarına karşılık verdi.

Kürdistan Parlamentosu, görev süremin uzatılmasını talep etti ancak ben bunu kabul etmedim. Yasalar neyi gerektiriyorsa onu yapmalarını söyledim. Bu  nedenle parlamentoya mektup yazdım.

(Kaynak: Rudaw)