Azerbaycan ile Ermenistan arasında statüsü uyuşmazlık konusu olan Dağlık Karabağ bölgesinde Pazar günü başlayan şiddetli çatışmalar devam ediyor.

Dağlık Karabağ, Birleşmiş Milletler (BM) ve uluslararası toplum tarafından Azerbaycan'ın bir parçası olarak tanınıyor. Ancak Azerbaycan'ın topraklarının yaklaşık yüzde 20'sine denk gelen Dağlık Karabağ ve civarındaki bazı bölgeler, 1990'ların başından bu yana Ermenistan işgali altında bulunuyor.

Bölgede 1991 yılında 'Dağlık Karabağ Cumhuriyeti' ilan edildi. Ancak burayı uluslararası alanda Ermenistan dahil hiçbir ülke tanımadı.

Bölgede son durum şöyle:

Azerbaycan, en büyük ikinci kenti Gence'nin Ermenistan tarafından bombalandığını açıkladı. Azeri yetkililer, sivil yerleşimin Ermeni güçler tarafından hedef alındığını, 22 kişinin hayatını kaybettiğini, 74 kişinin de yaralandığını belirtti.

Dağlık Karabağ yönetimi Gence Havalimanı'nın kullanılamaz hale getirildiğini duyurdu.

Ermenistan ise kendi topraklarından Azerbaycan'a bir atış yapılmadığını açıkladı.

Gözlemciler, Azerbaycan kontrolü altındaki Gence'nin bombalanmasının şu ana kadar Ermenistan işgali altındaki Dağlık Karabağ bölgesinde sınırlı kalan çatışmaların yayılması riskini artırdığını ifade ediyor.

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlhan Aliyev, 1993'ten bu yana Ermenistan'ın işgali altında olan Dağlık Karabağ'ın güneyindeki Cebrayil kenti ve rayonunun geri alındığını açıkladı.

Azerbaycan Savunma Bakanlığı Gence'nin yanı sıra Karabağ'daki Fuzuli bölgesini, Ağdam ve Terter köylerini topçu ve roket atışlarıyla bombaladığını söyledi.

Dağlık Karabağ, kentlerinin Azerbaycan tarafından bombalanması nedeniyle karşılık verdiklerini açıkladı. Azerbaycan ise bu saldırılara yanıt olarak Ermenistan'daki askeri hedeflerin imha edileceğini duyurdu.

Dağlık Karabağ lideri Arayik Harutyunyan, "Gence Havalimanı benim emrim üzerine bombalandı, sivillerin ölmemesi için durdurduk, düşman ders almazsa güçlü saldırılara devam ederiz" dedi.

RFE/RL'nin derlediği açıklamalara göre hayatını kaybeden Dağlık Karabağ askerlerinin sayısı 201'e yükseldi.

Kaynak: BBC Türkçe