Halkların Demokrasi Partisi'ne (HDP) ait belediyelere yönelik kayyım atamalarını eleştiren Avrupa Konseyi Yerel ve Bölgesel Yönetimler Kongresi Başbakanı Anders Knape, belediye başkanlarının gözaltına alınmasından endişe duyduklarını belirtti.

Avrupa Konseyi Yerel ve Bölgesel Yönetimler Kongresi Başbakanı Knape, Türkiye'yi sert bir şekilde vuran Covid-19 pandemisi sırasında bile ülkenin güneydoğusundaki seçilmiş belediye başkanlarının görevden alındığına ve yerlerine devlet tarafından kayyım atandığına dair haberler aldıklarını söyledi.

Knape, "Yerelde seçilmiş temsilcilere karşı yasal takibatların aşırı kullanımı ve yerlerine devlet tarafından atanan yetkililerin getirilmesi sadece özgür ve adil seçimleri destekleyenlere karşı bir hakaret değil, aynı zamanda Türkiye'de yerel demokrasinin düzgün şekilde işlemesi açısından da ciddi ve sürekli bir tehdit" iddiasında bulundu.

Knape, kayyım atamaları konusunda Avrupa Konseyi Venedik Komisyonu'ndan talep ettiklerini de belirterek, komisyonun yayınlayacağı raporu sabırsızlıkla beklediklerini ekledi.