New York’ta Christie’s Müzayede Evi’nde düzenlenen açık artırmayla Asur medeniyetine ait 3000 yıllık taş kabartmanın 31 milyon dolara satılması tepkilere neden olmuştu. Asur Kralı Aşurbanipal’ın tasvir edildiği bu taş kabartma bugün BP’nin sponsorluğunda British Museum’da Asur Medeniyetleri Sergisi’nde gösteriliyor. Sergi, petrol şirketlerinin sponsorluğuna karşı çıkan Art not Oil ve BP or not BP gibi gruplar tarafından protesto ediliyor.

19’uncu yüzyılda Irak’ın Musul kentindeki Nemrud Antik Kenti’nde yapılan kazılarda ortaya çıkarılan eser, 2015 IŞİD saldırısı sonrası Virginia Papaz Okulu’nda korunuyordu. Kabartma, okulun fon ihtiyacı nedeniyle, geçen hafta müzayedede kimliği açıklanmayan bir alıcıya satıldı.

IRAK ESERLERİN GERİ VERİLMESİNİ İSTİYOR

Irak Kültür Bakanlığı uzun bir süredir topraklarına ait olan Asur medeniyeti eserlerinin kendilerine geri verilmesini talep ediyor. Asur dönemine ait bu eserlerin müzayedelerde satılması, savaşın gölgesindeki Irak topraklarında petrol çıkaran BP’nin sponsorluğuyla sergilenmesi tepkilere neden oluyor.

Tony Blair hükümetinin Irak Savaşı öncesi BP ve Shell gibi şirketlerle toplantılar yaptığı, Irak’taki petrol rezervlerinin paylaşımı konusunda görüş aldığı iddia ediliyor. Savaş sonrası BP’nin de pay aldığı petrol rezervlerinin, Irak petrol rezervlerinin yarısını oluşturduğu da iddialar arasında yer alıyor.

‘ASUR: BP’DEN MESAJ’ 

British Museum’daki açılışı protesto eden gruplar, müzenin önüne BP’nin Irak Savaşı’ndaki sorumluluğunu hatırlatan bir pankart astı. Asur: BP’den Mesaj başlıklı pankart şu sözlerle başlıyor:

“BP, kadim Irak topraklarından alınmış nesnelerin sergilenmesine sponsor olmaktan gurur duyar. Aşurbanipal gibi biz de bu bölgenin zenginliğinin ve kaynaklarının kontrolünü elimizde tutmak için ne gerekirse yapıyoruz.”