Koronavirüs vakalarının daha da artmasından endişe eden Arap ülkeleri Ramazan ayında kuralları sertleştirmeyi planlıyor. Televizyon kanalı El Arabiya'nın verdiği bilgiye göre Suudi Arabistan bu kapsamda, camilerde sahur ve iftar organizasyonlarını yasaklamayı değerlendiriyor. Birleşik Arap Emirlikleri'nin (BAE) başkenti Dubai'de ise camiye gidenlere maske takma zorunluluğu getirilirken, teravih namazı için de azami 30 dakika süre tanınıyor.

Mısır Sağlık Bakanı Hale Zayid ise Perşembe günü yaptığı açıklamada, Ramazan'da geleneksel olarak yapılan aile ve eş-dost ziyaretlerinden kaçınılmasını talep etti. Camilerde namaz kılarken mesafeli durulması çağrısında da bulunan Zayid, camiye gidenlerin kendi seccadelerini getirmelerini ve başkaları ile tokalaşmaktan kaçınmalarını istedi.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada, Arap ülkelerini, Ramazan'da koronavirüs enfeksiyonlarının artabileceği yönünde uyarmıştı.

Bilim insanlarına göre Ramazan ayında, özellikle toplu olarak kılınan teravih namazlarında büyük kalabalıkların bir araya gelmesi virüsün yayılmasını tetikleyebilir.

Arap ülkelerinden Umman'da yönetim, Ramazan ayı boyunca kamusal yaşama sert kısıtlamalar getiriyor. Bu bağlamda mağaza, dükkan ve alışveriş merkezleri kapalı tutulacak. Spor, kültür ve eğlence hayatına tamamen ara verilirken, saat 21.00 ile 04.00 arasında sokağa çıkma yasağı uygulanacak.  

Kuzey Afrika ülkelerinden Fas'ta da halihazırda yürürlükte olan saat 20.00 ile 06.00 arasındaki sokağa çıkma yasağı Ramazan'da da devam edecek.