Çin depreminin kurbanları ve Tibetli Budist’in protesto fotoğrafı Arakanlıların katledildiğine dair görüntüler olarak internette dolaştırıldı…

 

Myanmar’ın batısındaki Arakan bölgesinde Budistler ve Müslümanlar arasında mayıs sonunda yaşanan çatışmaların üzerinden bu kadar süre geçtikten sonra sosyal medya ve internet sitelerinde sahte ve alakasız görüntüler eşliğinde ‘Arakan’da Müslümanlar katlediliyor’ diye kampanya başlatılması tartışma yarattı. Özellikle İslamcı sitelerde ve sosyal medyada paylaşılan fotoğrafların eski tarihlerde farklı ülkelerdeki olaylarla bağlantılı olduğu ortaya çıktı. Mesela Facebook ’ta paylaşılan ve çıplak cesetlerin yanında Budist rahipleri gösteren fotoğrafın altında ‘Budistler öldürdükleri Müslümanları yakmaya hazırlanıyor’ yazısı yer alıyor. Ancak fotoğraf aslında 2010’da Çin’de yaşanan depremde ölenleri kendi dini inançlarına uygun olarak yakmaya hazırlanan Tibetli Budistlere ait. Sosyal medyada kullanılan bir başka fotoğrafta ise bir sahilde yere dizilmiş kişilerin katledilen Müslümanlara ait olduğu öne sürülüyor. Bu fotoğraf 2004’te hükümetler çatıştıktan sonra tutuklanan Taylandlıları gösteren Reuters imzalı bir fotoğraf. Budistler tarafından yakılan bir Müslüman diye sunulan bir fotoğraf ise Çin lideri Hu Cintao’nun Hindistan ziyareti sırasında kendini yakan Tibetli Budist’e ait.

 

AA’DAN 5 DİLDE YAYIN

Myanmar’da Müslümanlara yönelik katliam iddiaları sosyal medyada da en çok tartışılan konulardan biri oldu. Twitter ’dan ‘#StopKillingBurmeseMuslim’ adıyla başlatılan kampanya büyük ilgi gördü. Türkiye ’de de yüz binlerce kişi aynı saatlerde ‘#ARAKANdiyeBiryerVar’ etiketini kullanarak Myanmar’daki Müslümanlara yönelik şiddeti protesto etti. Anadolu Ajansı da Arakan Müslümanlarının Myanmar’da şiddete maruz kaldığını ve katliama uğradığını 5 ayrı dilde gerçekleştirdiği haber yayını ile tüm dünyaya duyurdu. Myanmar’daki gelişmeler Anadolu Ajansı’nın Türkçe, İngilizce, Arapça, Rusça ve Boşnakça web sitelerinde manşette yer aldı. İslam İşbirliği Teşkilatı Genel Sekreteri Ekmeleddin İhsanoğlu da, Müslümanlara yönelik şiddetin önlenmesi için uluslararası baskı yapacaklarını açıkladı. AKP Genel Başkan Yardımcısı Ömer Çelik ise Twitter’daki açıklamasında “Burma hükümetine Türkiye’nin güçlü mesajı iletildi. Saldırılar durdu” diye yazdı. Uluslararası Af Örgütü, Myanmar’da güvenlik güçleri ve Rakhine Budistleri’nin Arakan Müslümanlarına uyguladığı şiddeti kınadı. Örgüt toplumsal şiddetin ve güvenlik güçlerinin karıştığı ihlallerin arttığını not etti. Myanmar hükümeti ise suçlamaları reddedip durumun sakin olduğunu kaydetti.

 

MYANMAR’DA NE OLMUŞTU?

Myanmar’da 28 Mayıs’ta bir Budist kadının tecavüze uğrayıp öldürülmesi sonrası olaydan Müslümanlar sorumlu tutulmuştu. Çatışmalar sürerken 3 Haziran’da 10 Müslümanın linç edilmesi tansiyonu arttırmış, hükümet 10 Haziran’da olağanüstü hal ilan etmişti. Resmi rakamlara göre çatışmalarda en az 78 kişi öldü, çok sayıda ev yakıldı. Şiddetten kaçan binlerce Müslüman Bangladeş tarafından kabul edilmedi. Sayıları 3 milyonu bulan Myanmar’daki Arakan Müslümanları, BM tarafından dünyanın en çok şiddet gören azınlıkları arasında gösteriliyor. ( RADİKAL )