CENEVRE - Birleşmiş Milletler-Arap Birliği Suriye Özel Temsilcisi Kofi Annan, Suriye konulu toplantının haftasonu Cenevre'de yapılacağını açıkladı.

 

Annan yaptığı yazılı açıklamada, toplantının Cenevre'deki BM Sarayı'nda Cumartesi günü yapılacağını belirtti.

 

Dışişleri Bakanları düzeyindeki toplantıya BM Güvenlik Konseyi'nin 5 daimi üyesinin (ABD, Rusya, Çin, Fransa ve İngiltere) katılacağı, Türkiye, Katar ve Irak'ın da toplantıya davet edildiği kaydedildi.

 

İran ise davetliler arasında bulunmuyor.

 

MUHALİFLER MEDYAYA SALDIRDI

Bu arada Suriye Resmi Haber Ajansı SANA’ya göre silahlı bir grup bugün erken saatlerde Suriye el-İhbariye Uydu Kanalının Şam Kırsalı Druşa Bölgesindeki merkez binasına saldırıda bulunarak yerleştirdiği bombalarla binayı havaya uçurdu.

 

Televizyon kanalında çalışan Sami Ebu Emin, Zeyd Kahl ve Muhammed Şemma adlı gazetecilere ilaveten bina korumalarından 4 kişi hayatını kaybetti.

 

Enformasyon Bakanı Umran Zubi, bu katliamdan önce dün akşam Avrupa Birliğinin Lüksemburg'da Suriye Radyo ve Televizyon Kurumuna bağlı televizyon ve radyolara yaptırım uygulama kararı aldığını bildirdi.

 

"Bununla birlikte Arap ve yabancı medya organlarının Suriye'ye yönelik kışkırtıcı medya kampanyaları tüm hızıyla devam ederken söz konusu kanallar bu sabah ifade özgürlüğü, basın ve gazetecilik çalışmalarına yapılan saldırıyla taçlandırılan katliam ve şiddet eylemlerini kışkırtmayı sürdürüyor" dedi.

 

Enformasyon Bakanı, el-İhbariye televizyonuna yapılan saldırıyı basın ve medyaya yapılmış çirkin bir saldırı olarak nitelendirdi.

 

Bakan Suriye'ye yönelik katliamların Arap Ligi Genel Sekreteri ve uluslar arası güvenlik konseyi üyeleri tarafından kasıtlı olarak göz ardı edildiğini iddia etti.

 

Saldırganların medya mensupları ve kanal çalışanlarını bağlayıp idam etmelerinin silahlı grupların vahşetini yansıttığını ifade ederek, bu katliamın sorumluluğunu, Suriye'de şiddeti ve katliamı kışkırtan medya ve yetkililer, Suriye'de silahlı grupların varlığını inkâr edenler başta olmak üzere uluslar arası güvenlik konseyi üyelerine yükledi.

 

Suriye uydu televizyonlarının yayınını durdurma kararı alan Arap Ligi Genel Sekreteri ve Arap Ligi Kuruluna bu katliamın siyasi ve yasal sorumluluğunu yükleyen Zubi, "bu katliamdan onlar sorumludur ve sorgulanmaları gerekiyor. Çünkü katliamı işleyenler Arap Ligi Kurulunun Suriye basınını susturma kararını uyguladılar" diye konuştu.