Norveç'te 76 kişinin ölümüne yol açan saldırıları düzenleyen Anders Behring Breivik, ülkesini İslama ve Marksizme karşı savunmak istediğini söyledi.

Oslo'daki mahkemede 35 dakika süren duruşma sonunda hakim kararını yazılı olarak açıkladı.

Yaptıklarını kabul eden, ancak suçlu olduğunu kabul etmeyen Breivik, ülkesini İslama ve Marksizme karşı savunmak istediğini belirtti.

Batı Avrupa'yı Müslümanların ''ele geçirmesinden'' korumak istediğini de söyleyen Breivik, İşçi Partisi'nin ülkeye ihanet ettiğini ve bu partinin gelişmesine engel olmak istediğini kaydetti. Breivik, İşçi Partisini çok sayıda Müslümanın ülkesine gelmesine izin vermekle de suçladı.

Mahkemeye askeri üniformayla gelmesine izin verilmeyen Breivik, kendisiyle birlikte ''iki hücrenin'' daha bulunduğunu ifade etti. Mahkeme Breivik'in silahla adam öldürme suçuyla tutuklanmasına karar verdi. Ayrıca saldırgana mektup ya da gazete yasağı getirildi.

Bu arada Breivik mahkemeye getirilirken "Lanet vatan haini" diye bağıran protestocuların, Breivik'in mahkemeye getirildiği aracı durdurmaya çalışarak aracın camlarına vurduğu, aracın polisin müdahalesiyle yoluna devam edebildiği belirtildi. Bir protestocu, mahkemenin çevresinde toplanan herkesin Breivik'in ölmesini istediğini söyledi.

Savcılığın Breivik için talep ettiği 8 haftalık gözaltı süresi kabul edildi. Norveç'te yargılanma sürecinden önceki tutukluluk süresi genellikle 4 hafta oluyor. Müebbet hapis cezasının bulunmadığı Norveç'te Breivik en ağır ceza olan 21 yıl hapis istemiyle yargılanacak.

NORVEÇ'TE 76 KİŞİ ÖLDÜRÜLMÜŞ

Norveç polisi, geçen cuma günü Utöya adasında düzenlenen silahlı saldırıda ölenlerin sayısını 68'e düşürdü, Oslo'da öldürülenlerinin sayısının da 8'e çıktığını bildirdi.

Başkent Oslo'nun merkezinde düzenlenen bombalı saldırı ile ardından Utöya adasında İşçi Partisinin kampına katılan gençlere yönelik silahlı saldırıda ölenlerin sayısı böylece 76'ya çıktı. Daha önceki açıklamalarda Oslo'da ölenlerin sayısı 7, Utöya'da öldürülenlerin sayısı da 86 olarak verilmişti.

MODERN HAÇLI ŞÖVALYELERİNİN ÜYESİYMİŞ

Norveç'te cuma günü düzenlenen ve 76 kişinin öldüğü saldırıların zanlısı Anders Behring Breivik'in İngiltere ile bağının olup olmadığı araştırılıyor.

İngiliz Times gazetesi, 32 yaşındaki Norveçli saldırganın 2002 yılında başkent Londra'da kurulan ve Avrupa'nın çeşitli yerlerinde hücreleri olduğu ileri sürülen "modern haçlı şövalyeleri" ağının bir üyesi olduğu iddiasına yer verdi.

"Bir dönem Pakistanlı çetelerle birlikte hareket ettiği, ancak yediği dayaklardan sonra okuluna odaklandığı" ileri sürülen Breivik'in İngilizce yazdığı ve adını Andrew Berwick olarak değiştirdiği manifestosuna dikkati çeken Times, saldırganın İngiltere ile bağlarının olduğunu yazdı.

Gazete, Breivik'in manifestoda verdiği 2083 yılının ise "Batı Avrupa'daki Marksist-çok kültürcü seçkinlere karşı nihai darbe" anlamını taşıdığını kaydetti.

Daily Telegraph da Norveçli saldırganın İngiltere'de suç ortağının olup olmadığının araştırıldığını bildirdi.

Gazete, Breivik'in manifestosunu Londra'da yazdığının düşünüldüğünü, ayrıca manifestoda "Richard" adındaki bir akıl hocasından bahsettiğini aktardı.

İngiliz gazetesi, Londra'da aşırıcılık yanlısı iki İngiliz vatandaşının ev sahipliğinde bir zirve yapıldığını, Breivik'in 2002 yılında düzenlenen ve sekiz kişinin katıldığı bu toplantıda saldırı görevini üstlendiğini anlattığını kaydetti.

Norveçli saldırganın "İslam'a hoşgörüyle bakan hükümetleri devirmek için kendisini örnek alabilecek ve tek başına hareket edebilecek yaklaşık 80 kişinin" bulunduğunu ileri sürmesi üzerine harekete geçen Londra polisinin, Breivik'in benzer bir saldırıyı yapabilecek daha büyük bir örgütlenmenin parçası olup olmadığını araştırdığı bildirildi.

Daily Telegraph, "İslam'ı yaydıkları" gerekçesiyle İngiltere'nin eski başbakanları Tony Blair ve Gordon Brown, Galler Prensi Charles, Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy ve Almanya Başbakanı Angela Merkel'in Breivik'in ölüm listesinde yer aldığını kaydetti.

TAM BİR TÜRK DÜŞMANI

Norveç'te 76 kişinin ölümüne neden olan Anders Breivik'le ilgili Türkiye açısından dikkat çekici bir husus var. Breivik, saldırıdan hemen önce yayımladığı manifestoda, Türkiye'ye tam 237 kez atıfta bulunmuş. Yazdıklarına bakılırsa Norveçli saldırgan tam bir Türk düşmanı.

Sadece Türkiye karşıtı ifadeler değil, Breivik'in bilgisayarından Türkiye karşıtı karikatürler de çıktı. Türkiye'nin AB'ye girmesini istemeyen saldırganın bilgisayarındaki karikatürlerden birinde AB bayrağının üzerinde içinde cami bulunan bir truva atı olduğu görülüyor. Kanlı saldırının faili Breivik, Türkiye'yi yakından takip ediyor ve biliyor. Zira manifestosuna göre ziyaret ettiği 25 ülkeden biri de Türkiye.