Antifaşist rapçi Pavlaos Fitsas’ın 2013’te Atina’da ırkçı Altın Şafak partisi üyesi Yorgo Rupakias tarafından öldürülmesinin ardından başlayan soruşturma sonrası Altın Şafak lideri Nikos Mihaloliakos ve partinin milletvekilleri ile üyelerinden oluşan 68 kişinin ‘suç örgütü kurmak’ suçlamasıyla yargılandıkları davada karar çıktı.

Atina Ağır Ceza Mahkemesi, Altın Şafak’ın suç örgütü olduğuna hükmetti.

Çağdaş Kaplan'ın Gazete Karınca'da yer alan haberine göre 20 Nisan 2015’te başlayan davada 18’i Altın Şafak milletvekili olan 68 sanık suç örgütü kurarak cinayet, cinayet için komplo, yasa dışı silah tasarrufu ve ırkçı şiddet suçlamaları ile yargılanıyordu.

Sanıkların suçlandığı ırkçı saldırılar arasında antifaşist rapçi Fitsas’ın öldürülmesi, Mısırlı balıkçıların 2012’de sopalarla ve metal çubuklarla darp edilmesi ve işçi sendikası PAME üyelerine saldırı da yer alıyordu.

Adeta bir suç makinesi gibi çalışan Altın Şafak, 50’den fazla ırkçı saldırı düzenlemişti.

5 yıl süren yargılama boyunca 130 tanık dinlenmiş, duruşmalarda mağdurların avukatları, parti üyelerine milletvekilleri tarafından silahlı eğitim verildiğine dair fotoğrafların da yer aldığı birçok kanıtı mahkemeye sunmuştu.

Ayrıca parti yöneticileri tarafından ırkçı saldırıların emrinin verildiğine dair telefon konuşmaları da mahkemeye sunulmuştu.

Avukatlar partinin ırkçı bir suç örgütü olarak görülmesi ve sanıkların bu yönde ceza almalarını istiyordu.

KARAR ÖNCESİ HAYAT DURDU

Dava Yunanistan’da son yılların en önemli davası olarak görülüyordu. Yunanistan kamuoyunun ezici çoğunluğu da sanıkların suç örgütü suçlamasıyla cezaya çarptırılmasını ve tutuklanmasını istiyordu.

Yaklaşık 2 aydır davayla ilgili kampanyalar yürütülmekteydi. Kampanyanın sloganı ise “Masum değiller, Naziler cezaevine”ydi. Birçok sosyal medya kullanıcısı davaya dikkat çekmek için profillerine bu sloganı yerleştirmişti.

Ülkede işçi, öğrenci ve öğretmen sendikaları karar günü için grev kararı almıştı.

Bununla birlikte ülkenin en büyük işçi sendikaları, sol sosyalist siyasi partiler, sanatçılar, anarşistler, yazarlar, gazeteciler, hukukçular sabah saat 9.45’te davanın görüleceği adliye binası dışında ırkçılık karşıtı buluşma düzenledi.

Ancak binlerce kişinin bir araya geldiği antifaşist eyleme polis müdahalesi yaşandı.