Almanya, Türkiye’de idam cezası referandumu yapılması halinde ülkede yaşayan Türkiyelilerin Almanya’daki temsilciliklerinde oy kullanmalarına izin vermeyeceklerini açıkladı. 

İdam tartışması darbe girişiminin ardından düzenlenen ‘demokrasi nöbetleri’nde yurttaşların talebiyle gündeme gelmişti. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ise sık sık idam konusunun referanduma götürülebileceğini söylemişti.

Deutsche Welle’de yer alan habere göre Hükümet SözcüSteffen Seibert, referandum oylamasının Almanya’da yapılamayacağını net ifadelerle dile getirdi: “Bizim anayasamız ve Avrupa değerlerine aykırı olan bir tedbir konusunda Almanya’da referandum yapılması siyasi olarak düşünülemez.”

Herhangi bir devletin Almanya’daki temsilciliklerinde seçim ya da referandum yapmasının izne tabi olduğunu belirten Seibert, Almanya’nın her talebi onaylamak zorunda olmadığını söyledi.
Seibert, “Bu şu anlama geliyor: Federal hükümet izin vermeyebilir. Almanya’da bir oylamayı yasaklayabilir… Böyle bir referandumu yasaklamak için yasal olanaklarımızı kullanacağımızı düşünüyorum” diye konuştu.

Başbakan adayı Sosyal Demokrat Parti (SPD) Genel Başkanı Martin Schulz da, Almanya’da yaşayan Türkiyelilerin idam referandumunda oy kullanmasının ihtimal dışı olduğunu söylemişti.