Almanya’nın başkenti Berlin’de Başbakanlık binasına yapılan araçlı saldırı girişiminin nedeni araştırılıyor.

Sabah saatlerinde yaşanan olayda üzerinde "Lanetlenmiş çocuk ve yaşlıların katilleri" ile "Küreselleşme politikasını durdurun" yazıları yer alan bir araç Başbakanlık binasının ana kapısının demir barikatlarına çarpmıştı.

Polis tarafından müdahale edilen sürücü gözaltına alınmıştı. Konu hakkında soruşturma başlatan güvenlik yetkilileri, 54 yaşındaki şüphelinin psikolojik sorunlarının olup olmadığının ve olayı hangi amaçla gerçekleştirdiğinin araştırıldığını açıkladı.

SEBEP COVİD-19 TEDBİRLERİ Mİ?

Saldırı girişimi sırasında Başbakan Angela Merkel başkanlığında Bakanlar Kurulu toplantısı yapılıyordu.

Merkel bu öğleden sonra diğer 16 Alman eyaletinin başbakanları ile videokonferans yöntemi ile toplanarak koronavirüse karşı atılacak yeni adımları görüşecek.

Berlin ve çevresi, salgına karşı alınan kısıtlayıcı tedbirler nedeniyle kısa süre önce dev halk protestolarına sahne olmuştu.

Göstericilerin arasında aşırı sağcıların ve komplo teorilerini savunanların bulunması dikkat çekmişti.

Bununla birlikte polis bu gösterilerle saldırı girişimi arasında bir bağlantı bulunduğunu söylemek için henüz çok erken olduğunu açıkladı.

"AYNI ARAÇ 2014'TE DE BAŞBAKANLIK BARİYERLERİNE ÇARPTI"

Yerel basın ise aynı aracın 2014'te yine Başbakanlık binasının duvarına çarptığını ileri sürdü.

Saldırı girişiminde kullanılan aracın üzerinde iklim değişikliğinin doğurduğu tehlikeler ile ilgili mesajlar ve "Seni seviyorum Nicole" yazıyordu. Olayda ölen ya da yaralanan olmamış, 48 yaşındaki sürücü ise polis tarafından etkisiz hale getirilmişti.

Küreselleşme karşıtı aşırı solcu çok sayıdaki gruba ev sahipliği yapan Berlin'de bazı aktivistler uluslararası şirketlerin kalkınma projelerini durdurmaya dönük faaliyetlerde bulunuyor.

TERÖR SALDIRISI?

Öte yandan polis olayın bir terör saldırısı ihtimalinin zayıf da olsa bulunduğunu belirtiyor. Avrupa'da son haftalarda Paris, Nice ve Viyana'da İslamcı militanlar toplam 8 kişinin ölümüne neden oldu. Salı günü ise İsviçre polisi Lugano'daki bir mağazada bir kişiyi boynundan bıçaklayan ve diğerini boğazından yaralayan İsviçreli kadının "cihatçı" olduğunu tespit etti.

Kaynak: euronews