BERLİN - Alman Federal Meclisi, Vatandaşlık Yasasının yenilenmesine ilişkin muhalefetteki Sosyal Demokrat Parti (SPD) tarafından sunulan yasa değişikliğini reddetti.

Söz konusu yasa tasarısı, yabancıların Almanya'da doğan çocuklarına sürekli olarak çifte vatandaşlık verilmesini öngörüyordu. Yeşiller Partisi ve Sol Parti tarafından Alman vatandaşlığına geçişlerin kolaylaştırılması amacıyla sunulan karar tasarıları da mecliste reddedildi.

Almanya'da geçerli olan mevcut uygulamaya göre, Almanya'da doğan göçmen ailelerin çocukları doğrudan çifte vatandaş oluyor, ancak 18 ila 21 yaşları arasında iki vatandaşlıktan birini seçmek zorunda bırakılıyor. Bu uygulama teoride AB ülkesi vatandaşları için de geçerli olmasına rağmen, söz konusu ülkelerin vatandaşları istediği takdirde çifte vatandaş olabiliyor. Başbakan Erdoğan, Almanya’daki Türkleri yakından ilgilendiren ve çok sayıda gurbetçi için mağduriyet yaratan konuyu Almanya Başbakanı Merkel’le de görüşmelerinde de sık sık dile getiriyordu.

BU YASA GÖÇE ZORLUYOR

Almanya'da Kuzey Ren Vestfalya (KRV) eyaleti Çalışma, Uyum ve Sosyal İşler Bakanı Guntram Schneider, yasa değişikliğinin reddedilmesiyle göçmen çocuklara yanlış bir sinyal verildiğini söyledi.

Sosyal Demokrat Parti'li (SPD) Schneider, yaptığı yazılı açıklamada, ''İktidar partileri bugün göçmen çocuklar için 'sizler Almanya'ya aitsiniz'' şeklinde bir sinyali verme konusunda tarihi bir fırsatı kaçırdı'' ifadesini kullandı.

Almanya'da doğan göçmen çocuklara 23 yaşına kadar iki vatandaşlıktan birini seçmek zorunda bırakıldığı opsiyon modelini eleştiren Schneider, bu uygulamanın göçmen gençleri zor durumda bıraktığını, bu gençleri Almanya'dan ülkelerine göçe sevk ettiğini, Türkiye ziyareti sırasında bunu gördüğünü belirtti.

Schneider, ''Almanya'da zaten kötü olan vatandaşlığa geçiş rakamlarından dolayı bu sadece ikinci ve üçüncü kuşak göçmen gençlere yönelik bir darbe değil, aynı zamanda demografik nedenlerden dolayı da bir felakettir. Eskiden kalma bir vatandaşlığa geçiş uygulamasından dolayı gittikçe daha fazla insan kaybediyoruz.

Bu uygulama uyum için uygun bir yöntem değil. Uyumu engelliyor. Çünkü mantıksız'' şeklinde görüş belirtti. (AJANSLAR)