SANTIAGO - Güney Amerika ülkesi Şili'de, mahkeme emri üzerine, ülkenin eski sosyalist cumhurbaşkanı Salvador Allende'nin kalıntılarının, otopsi amacıyla, mezardan çıkarılacağı bildirildi.

Yetkililer, başkent Santiago'daki merkez mezarlığında gömülü olan Allende'nin kalıntılarının, Pazartesi sabahı erken saatlerde mezardan çıkarılacağını ve resmi açıklamada ileri sürüldüğü gibi gerçekten intihar edip etmediğini tespit etmek amacıyla otopsi yapılacağını belirtti.

Yetkililer, otopsinin yerel adli tabip ve yabancı uzmanlar tarafından yürütüleceğini ifade etti.

Bazı iddialara göre, Şili'de 11 Eylül 1973 tarihinde general Augusto Pinochet'nin yaptığı askeri darbe sırasında 65 yaşında kurşunlanarak öldürülen seçimle göreve gelmiş olan ilk sosyalist Devlet Başkanı Salvador Allende, cinayete kurban gitti.

Allende'yi öldüren silah ve kurşunlar bulunamamış ve Allende'nin dul eşi ve kızları Salvador'un cesedini görememişti. Ordu, o dönemde otopsiyi kendisi yapmış ve cenazeyi mühürlü bir tabut içinde Allende'nin eşine teslim etmişti.

Şili'de şu anda bağımsız bir yargıç öncülüğünde, Allende dahil Pinochet döneminde öldürülen diğer yüzlerce siyasi muhalifin ölümüyle ilgili soruşturma yürütülüyor.

Ölümüyle ilgili yeniden açılan soruşturma çerçevesinde, Allende'nin ailesi otopsi yapılmasını istemişti.

RADİKAL