Dünyada artan gıda fiyatları nedeniyle önümüzdeki dönemde çoğunluğu az gelişmiş ülkelerde olmak üzere milyonlarca insanın açlık tehlikesiyle karşı karşıya kalabileceği bildiriliyor. 

ABD, Rusya ve Hindistan’da yaşanan kuraklık nedeniyle bu sene tarım üretiminin düşmesi, dünyadaki gıda fiyatlarını yükseltti. Unun fiyatı son aylarda iki katına çıkarken, mısır ve soya fiyatları ise rekor seviyeleri gördü. Sivil toplum örgütlerinin verilerine göre; Sudan, Güney Sudan, Somali, Demokratik Kongo Cumhuriyeti, Afganistan, Kenya, Zimbabve ve Yemen’de 50 milyondan fazla insan halihazırda açlıkla boğuşuyor. Afrika’nın güneyindeki ülkelerde artık bitki köklerinin tüketilmeye başlandığı haberleri geliyor.

ÇOCUKLAR ETKİLENECEK
Küresel alanda açlık konusundaki çatışmalarıyla tanınan Oxfam, açlıkla mücadele konusunda insani örgütlerin çabalarına dayanılamayacağını ve dünyada gıdanın dağıtımındaki temel hataların giderilmesi gerektiğini duyurdu. 

Save the Children adlı çocuk örgütü ise milyonlarca çocuğun artan gıda fiyatlarından etkileneceği endişesinin altını çizerken, dünyadaki fakir ailelerin gelirlerinin üçte ikisini temel besin ürünlerini satın almak için kullandığını hatırlattı. İngiltere’de önümüzdeki günlerde düzenlecek olan açlıkla mücadele zirvesi öncesinde sivil toplum örgütleri dünyada bu sene açlıkla mücadele konusunda tam bir seferberlik ilan edilmesini istiyor.

Birlemiş Milletler 2015 yılı hedeflerinin arasına yeterli beslenemeyen çocukların sayısının 170 milyondan 70 milyona düşürülmesi de yer alıyor. Ancak yetkililer bu sene yaşanan kuraklığın devam etmesi durumunda bu hedefin tutturulmasının oldukça güç olacağını belirtiyor. (ÖzgürGündem)