Amerikan Dışişleri Bakanlığı, Başbakan Erdoğan ve Davutoğlu’nun İsrail hakkındaki yorumlarını tahrik edici olarak niteledi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun İsrail’in Suriye’ye yaptığı hava saldırısına ilişkin açıklamaları ABD’den tepki çekti.

ABD Dışişleri Sözcüsü Victoria Nuland, basın brifinginde sorulan bir soru üzerine “Türk liderlerden gelen tahrik edici yorumlar, bizi açıkçası çok rahatsız ediyor” dedi.

İsrail’in Suriye’deki bir askeri araştırma merkezini vurmasıyla ilgili olarak Başbakan Erdoğan, “İsrail'i bir şımarık oğlan şeklinde besleyenler, yetiştirenler, İsrail'den her zaman her şeyi bekleyebilirler“ ifadelerini kullanırken, Davutoğlu, "Esad, İsrail uçakları, sarayının üzerinden uçup ülkesinin onuruyla oynarken niye bir çakıl taşı bile atmıyor?” sorusunu yöneltmişti.

Amerikalı sözcü, Erdoğan ve Davutoğlu’nun yorumlarından duydukları rahatsızlığı ABD’nin Ankara Büyükelçiliği kanalıyla Türk yetkililere aktardıklarını söyledi. Nuland, Suriye konusundaki hedefin ülkedeki şiddetin durdurulması, Beşar Esad’ın koltuktan indirilmesi ve demokratik bir ülke inşa edilmesi olduğunu kaydederek, bu konudaki konsantrasyonun korunması gerektiğini dile getirdi.

ABD'DEN ÜÇÜNCÜ UYARI

Bu, son aylarda Washington’ın Ankara’ya yönelik üçüncü çıkışı oldu. İsrail’in Kasım ayında Gazze’ye düzenlediği ‘Bulut Sütunu’ adlı operasyonu ‘devlet terörü’ diyerek eleştiren Ankara’ya ABD’den cevap gelmişti. ABD Dışişleri Sözcüsü Nuland, "İsrail'e karşı retorik saldırıların şu anda faydalı olmadığını düşünüyoruz" şeklinde olmuştu.

Son aylarda Washington’ı rahatsız eden bir diğer konu da Türkiye’nin Irak hükümetiyle kötü giden ilişkileri. Ankara’nın, Irak hükümetini by-pass ederek Kuzey Irak yönetimiyle petrol anlaşması arayışına girmesi Amerikan Dışişleri’nden olumsuz sesler yükselmesine neden olmuştu. Sözcü Victoria Nuland bu kez de  “Irak hükümetinin onayı olmadan Irak’ın herhangi bir bölgesinden petrol ihracatını desteklemiyoruz. Komşu ülkelere, tansiyonu artırmaya katkıda bulunacak herhangi bir yorum veya eylemden kaçınmaları çağrısı yapıyoruz” ifadelerini kullanmıştı.