ABD’nin 100’den fazla kentinde ‘Travyon Martin için adalet’ gösterileri düzenlendi. Gösterilerde ülkedeki siyahlara karşı ayrımcılık protesto edildi.

Ünlü insan hakları savunucusu siyah rahip Al Sharpton'ın “Trayvon İçin Adalet” başlıklı 100 kentte 100 gösteri/ayin kapsamında, Washington, New York’un da aralarında bulunduğu kentlerindeki federal mahkemeler önünde toplanan eylemciler, geçen yıl Florida eyaletinde siyah genç Trayvon Martin'i öldüren beyaz George Zimmerman'ın Florida mahkemesince suçsuz bulunmasını protesto etti.

Alanları dolduran protestocular, Florida ve diğer bazı eyaletlerde yürürlükte olan "yerini koru" yasası gibi nefsi müdafaa yasalarında değişiklikler yapılmasını istedi. Protestocular ayrıca Adalet Bakanlığı’na Zimmerman'ı sivil haklar kapsamında yargılanması için devreye girmesi çağrısında bulundu.

Protestolarda yapılan bazı konuşmalarda, Florida eyaletinin boykot edilmesi çağrısı yapılırken, çok sayıda protestocunun, üzerinde Trayvon Martin'in fotoğrafları olan tişörtlerle ve Martin'in vurulduğu sırada elinde taşıdığıyla aynı markaya ait şeker ve buzlu çayla eylemlere katıldıkları görüldü.

'ÖLENE KADAR TRAYVON İÇİN SAVAŞACAĞIM'

Miami'deki protestoya katılan Trayvon'ın babası Tracy Martin burada yaptığı konuşmada, "Oğlum Trayvon yanlış hiçbir şey yapmadı. Ona tabutunda söz verdim, adaletin yerini bulması için vücudumdaki tüm enerjiyi sarf edeceğim, ölene kadar Trayvon için savaşacağım. Sizin çocuklarınız için de mücadele edeceğim" dedi.

Los Angeles'ta da federal mahkeme binasının önünde toplanan yüzlerce protestocu, “adalet yoksa, barış da yok” sloganları attı. Protestocular, pankartlar ve sloganlarla, ülkede siyahlara yönelik ayrımcılığa dikkati çekti. Protestonun ardından bir grup, kent caddelerinde yürüyüş yaptı.

San Francisco ve Oakland'da birkaç yüz kişinin katıldığı gösteri ve yürüyüşler düzenlenirken, Chicago’da binlerce kişi kent merkezinde buluşarak, mahkeme kararına sert tepki gösterdi.  Eylemciler, Trayvon Martin'in ölümünü, Chicagolu bir genç olan Emmett Till'in 1955'te henüz 14 yaşındayken beyaz bir kadına ıslık çaldığı için Missisippi'de öldürülmesine benzetti.

Protestoda, ünlü insan hakları savunucusu siyahi rahip Jessie Jackson da bir konuşma yaparak, "yerini koru" kanunu iptal edilene kadar Florida'nın boykot edilmesi çağrısında bulundu.