ABD yönetiminin İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ile Adalet Bakanı Abdülhamit Gül hakkında rahip Brunson'ın tutuklanması ve ev hapsinde tutulmasındaki rolleri gerekçesiyle yaptırım kararı almasından sonra, bir yaptırım kararı da ABD Senatosu’ndan geldi.

Daha önce Senato'nun dış ilişkiler komisyonundan geçen Türkiye'ye F-35 savaş uçaklarının satışını durduran tasarı Genel Kurul'da da onaylandı.

Senato'nun kabul etmesinin ardından, tasarının yürürlüğe girmesi için sadece ABD Başkanı Donald Trump'ın onaylaması gerekiyor. Trump'ın imzalaması halinde, Türkiye'ye F-35 yaptırımı da resmileşecek. Trump'ın tasarıyı onaylaması bekleniyor.

ABD Kongresi'nde önümüzdeki yıl için hazırlanan savunma harcamaları yasa tasarısında başta F-35 yeni nesil savaş uçakları olmak üzere Türkiye'ye büyük askeri malzeme satışını geçici olarak durduran bir madde eklenmişti.

Tasarının Temsilciler Meclisi ve Senato tarafından üzerinde uzlaşmaya varılan versiyonunda, yasalaşma sürecinin tamamlanmasından 90 gün içinde ABD Savunma Bakanlığı'nın Türkiye ile ABD arasındaki ilişkilerin durumuna yönelik bir rapor hazırlaması ve bu rapor sunulana kadar da teslimatın durdurulması öngörülüyor.