Heşdi Şabi’ye bağlı iki grubun terörist ilan edilmesi için ABD Kongresi’ne tasarı sunuldu.

Kongre üyeleri Trent Franks ve Brad Sherman tarafından sunulan tasarı, Heşdi Şabi’ye bağlı Esayib Ehli Hak ile Hizbullah-Nuceba’nın terör grupları listesine alınmasını öngörüyor.

Kays Hezali’nin liderliğini yaptığı Esayib Ehli Hak ile Ekrem Kebi’nin komutasındaki Hizbullah-Nuceba grubu, Kürt ve Amerikan karşıtlığıyla biliniyor.

Esayib Ehli Hak, 2014 yılında Heşdi Şabi’nin kurulmasıyla bu gruba katılan silahlı topluklukların başında geliyor. Nuceba ise 2013 yılında Irak’ta kuruldu. Grubun internet sayfasında kuruluş amacı, “Bizler Irak’ta İslam’ı savunan bir birliğiz. Hedefimiz ülkemizi ve kutsallarımızı savunmaktır. Özellikle Irak ve Suriye’de tekfircilere karşı savaşıyoruz” sözleriyle ifade ediliyor.

Nuceba grubunun, Irak’ın farklı bölgelerindeki güçlerinin yanı sıra Suriye’de Şam ve Halep gibi stratejik bölgelerde birlikleri bulunuyor. Grubun üyeleri bölgedeki birkaç ülkeden katılanlardan oluşuyor.

Iraklı Şiilerin ruhani lideri Ali Sistani’nin 2014’teki fetvası üzerine IŞİD’e karşı kurulan milis örgütü olarak kurulan Heşdi Şabi’ye bağlı 67 silahlı grup bulunuyor.

Heşdi Şabi, Irak Parlamentosu’nca Kasım 2016’da  yasal statüye alındı.

KAYNAK: Rudaw