Laos’a giden ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Suriye görüşmeleri hakkında açıklamalarda bulundu.

Sputnik’in haberine göre, Başkent Vientiane’de gazetecilere konuşan Kerry, İsviçre’nin Cenevre kentinde bugün başlaması planlanan ama taraflar arasındaki fikir ayrılıklarından dolayı ertelenebileceği söylenen görüşmelerin akıbetinin 24 ila 48 saat içinde netleşmesini umduğunu söyledi.

BM Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura ve Rus, Suudi, Fransız ve Türk mevkidaşlarıyla görüştüğünü hatırlatan Kerry şu ifadeleri kullandı: “Yapmaya çalıştığımız şey görüşmeler başladığında herkesin rolleri hakkında net olması. Böylece akıllarda soru işaret olmaz veya başarısızlık yaşanmaz. Daha ilk günden hiç ilerleme sağlayamayarak başlamayı istemeyiz.”

Diğer taraftan görüşmelerin geleceğinin tarafların elinde olduğunu vurgulayan Kerry, “Ciddi olmak zorundalar. Ciddi olmazlarsa, savaş devam edecek. Onlara kalmış. Zorla güzellik olmaz. Biz bir çerçeve oluşturduk, Suriye’nin geleceğine karar verme yetisi de Suriyelilerde mevcut” dedi.

Kerry, Şam yönetiminin müzakere masasında ödün vermeyeceklerine yönelik açıklamalarının ve muhalefetin görüşmelere katılmaya zorlandıkları yönündeki iddialarının yalnızca ‘gerginlik ve söylentileri yansıttığını’ belirtti. Kerry, muhalefete destek veren ülkeler arasında ayrılıklar yaşandığı iddialarını da reddedip ABD’nin tutumunun değişmediğini savundu.

Bu arada Kerry, Uluslararası Suriye Destek Grubu’nun da 11 Şubat’ta toplanabileceğini ekledi.

(Kaynak: Sputnik)