Dünya Bankası Covid-19 salgınının önümüzdeki yıl sonu itibarıyla yüz milyonlarca kişiyi aşırı yoksulluğa sürükleyebileceği uyarısında bulundu.

Dünya Bankası iki yılda bir yayımlanan Yoksulluk ve Paylaşılan Refah Raporu'nda Covid-19 salgınının dünyadaki yoksulluğu yeniden 2017 seviyesine gerileteceği uyarısında bulunuldu.

Dünya Bankası Başkanı David Malpass raporla ilgili yaptığı açıklamada, salgın ve küresel ekonomik durgunluğun dünya nüfusunun yüzde 1,4'ünü aşırı yoksulluğa düşmesine neden olabileceğini belirtti ve bu durumu "kalkınmanın arttırılması ve yoksulluğun azaltılması mücadelesinde ciddi bir gerileme" olarak niteledi.

AŞIRI YOKSULLUK SINIRI NEDİR?

Dünyada halen 115 milyon kişinin aşırı yoksulluk içinde yaşadığını belirten raporda, Covid-19 salgını yüzünden bu sayıya 88 milyon kişinin daha eklenebileceği ve 2021 sonu itibarıyla 150 milyon kişinin sefalete sürüklenebileceği öngörülüyor.

Bu öngörü, 2020 yılı için dünya nüfusunun yüzde 9,1 ila 9,4'üne denk geliyor. Aşırı yoksulluk oranında son 20 yılın ilk artışı 2017 yılında yaşanan küresel mali krizin etkisiyle görülmüş, o yıl tespit edilen oran yüzde 9,2 olarak açıklanmıştı.

Dünya Bankası'nın aşırı yoksulluk sınırı 2020 yılı için günlük 1,90 dolar (yaklaşık 150 Türk Lirası) civarında değerlendiriyor.

Salgının olmaması halinde 2019 yılı için yapılan tahminlerde aşırı yoksulluğun yüzde 8,4 seviyesine düşeceği, 2021 itiyarıyla ise bu oranın yüzde 7,5'e gerileyeceğini hesaplanıyordu. Rapor, acil ve esaslı adımlar atılmaması halinde 2030 yılında aşırı yoksulluğun yüzde 3 daha düşürülmesi hedefine ulaşılmasının mümkün olmayacağı belirtildi.

YOKSULLUK SINIRI ALTINA DÜŞEN KESİMLER HANGİLERİ?

Yoksulluğun zaten yüksek olduğu ülkelerde bu oranın artış göstermesi bekleniyor. Ancak raporda, aşırı yoksulluğun yaşandığı ülkelerin yüzde 82'sinin orta gelirli ülkeler olması dikkat çekiyor.

Değerlendirmelerde düşük-orta gelirli ülkelerde günlük kazanç sınırı 3,20 dolar, yüksek-orta gelirli ülkelerdeki günlük kazanç sınırı ise 5,50 dolar olarak alınıyor.

Aşırı yoksulluğun geçmişte kırsal kesimlerde yoğunlaştığı belirtilen raporda salgın nedeniyle getirilen kısıtlamalar ve azalan talebin etkisiyle iş alanlarının daralması sonucu aşırı yoksulluğa düşen kentli sayısının arttığının altı çiziliyor.

Sahra altı Afrika ülkeleri yoksulluk sınırının altında yaşayanların en fazla olduğu ülkeler. Bu bölgede Covid-19 salgınının etkisiyle 2021 yılında aşırı yoksulluk oranının yüzde 37,8 beklentisinin üzerine çıkacağı tahmin ediliyor. Yeni tahminlere göre 50 milyon kişinin daha yoksulluk sınırının altına itileceği ve aşırı yoksulluk oranının yüzde 42 olabileceği anlamına geliyor.

Kaynak: Euronews